Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CheSlaw: problemem bedzie wieczorny szczyt i dyspozycyjnosc jednostek weglowych. Chyba, ze w miksie bedziemy trzymac 900tki na minimum technologicznym, by w razie czego "nadrabiały"
  • Odpowiedz
@CheSlaw: @Svenowsky
No 11 GW to bardzo dużo! Na morzu to będzie stabilniejsze niż na lądzie, ale nadal to wiatr. Ciekawe ile energii będą w stanie wyprodukować.
Elektrownie cieplne mają minimum technologiczne na 40-60%, tylko nie wiem, jaki czas jest potrzebny, żeby przejść od minimum do maksimum. Zimny start to 8h, do tego coś mamy w gazie, coś w szczytowo pompowych i jeszcze budujemy. W sumie wygląda to lepiej,
  • Odpowiedz
@ish_waw: Gdyby nie rząd gierka to nawet tej elektrowni by nie było i takie są fakty. Komuchy z elektryzowały Polske i wydedukowały naród. W sanacyjnej Polsce analfabetyzm liczył z 40%
  • Odpowiedz
@Svenowsky:
Nie znam się aż tak bardzo, wkleił to ze strony PSE. Mam nadzieję, że uda się jakoś te problemy rozwiązać. Może rezerwy rotacyjne? Tak, żeby nie było przestoi po 30 dni?
A może w ogóle da się jakoś zgazować ten węgiel, co jest 2 km pod ziemią i na powierzchni spalać gaz, zamiast wydobywać węgiel ;) Wtedy mamy gazu na 500 lat!
  • Odpowiedz
@Svenowsky:
Gdzie zgrywam eksperta? Wklejając informacje ze strony PSE wraz z linkiem do tych stron? Czy może zgrywam eksperta pisząc, że nie znam się tak bardzo? Wiem, robiąc emotkę przy zgazowaniu węgla pewnie!
Weź się naucz czytać i rozumieć!
  • Odpowiedz
@JasnyBanan: o, mój ulubiony piewca komuny. Sanacja jaka była taka była, ale analfabetyzm zredukowali z 35% do 22% o właściwie zlikwidowali go wśród dzieci. Masowa elektryfikacja, tak jak wiele innych projektów zaczęła się po wyjściu z najgorszych kryzysów, czyli bezpośrednio przed wojną. Podniecanie się czego to komuna nie zrobiła zawsze wzbudza mój zachwyt. 40 lat się tu panoszyli to siłą rzeczy coś musieli robić. Budowa sieci autostrad w II RP
  • Odpowiedz
@CheSlaw: i co z tego. Moc mierzy się zreguly jako moc zainstalowana, czyli sczytowa. Czyli jak wszystkie wiatraki narz będą kręcić się na pełnych obrotach, co zdarzy się raz na 100 lat, piedolone 11 miliradow dżuli na sekundę które nikt nie używa zostanie wydane na na rokrecanie wyników wszystkie maszyn w sieci coraz szybciej a jeśli wiatr powieje dłużej to automatyka wyłączy maszyny zanim rozlecą się od wibracji. Wszystkie naraz
  • Odpowiedz
@VZee: Brzmisz jak pisior, bo pisowcy sie na sanacji wzorują gadając jak te czasy cudowne były, ale Polacy swoją opinie o tym mieli i nie bez przyczyny komuchów wybrali po wojnie NAWET JEŚLI FAKTYCZNIE TE WYBORY BYŁY SFAŁSZOWANE TO KOMUCHY UZYSKAŁY CO NAJMNIEJ 30% POPARCIA wśród ludu. Sanacja t9 byl syf, który doprowadził kraj do ruiny
  • Odpowiedz
@JasnyBanan: Sanacja była ch*jowa, ale zastąpienie jej komuną, to jak leczenie kiły wirusem HIV.

wojnie NAWET JEŚLI FAKTYCZNIE TE WYBORY BYŁY SFAŁSZOWANE TO KOMUCHY UZYSKAŁY CO NAJMNIEJ 30% POPARCIA wśród ludu.

Wanda Wasilewska razem UB i NKWD stawali na ch*ju żeby sfałszować wybory i uzyskali wynik gorszy od miernot z PiS, a ty to sprzedajesz jako mandat do zawłaszczenia państwa? Ha tfu pajacu.
  • Odpowiedz
@VZee: Zważaj na słowa (°° ludzie mieli dość piłsudczyków zwłaszcza po tym jak rząd spierdzielił do Rumunii po ataku Niemiec i wiedzieli co piłsudski robił w berezie kartuskiej z opozycją w tym komunistami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@JasnyBanan: nie manipuluj to nie będę niemiły. To że ludzie mieli dość kleptokratycznej sanacji, jeszcze nie znaczy że mieli ochotę na rządy odpadów z Kremla i to było jakieś zbawienie dla Polski. Pomimo swojej nieudolności sanacja była o niebo lepsza od życia pod butem kacapów i finansowanie ich upadającej gospodarki.
  • Odpowiedz
@VZee: Jesteś zbyt emocjonalny, a za mało merytoryczny i jak tak ma wyglądać ta dyskusja, to ja podziękuje ( ͡° ͜ʖ ͡°) albo trzymamy sie faktów historycznych, albo serio koniec tematu, bo sanacja to byl syf, a pilsudski po 1926 r stal sie dyktatorem na równi z hitlerem. ZSRR do momentu kiedy UK zerwalo sojusz był aliantem, nawet my bylismy aliantami tylko teraz sobie styków nie
  • Odpowiedz