Aktywne Wpisy

midnight +61
Po prawie 15 latach prób, udalo mi się w końcu zawieść brata na odwyk do szpitala na detoks. Musiał być trzeźwy na izbie przyjęć, więc miał juz takie delirium, że na wózku go wiozłem, nie życzę najgorszemu wrogowi takich doświadczeń jakich doświadczyłem przez te wszystkie lata, zobaczymy co bedzie. #alkoholizm

misieg +302

źródło: temp_file4404462616637368697
Pobierz
Zalety E10:
🔹 Ekologiczność – niższa emisja gazów cieplarnianych dzięki większej zawartości biokomponentów.
🔹 Powszechna dostępność – E10 powoli staje się standardem na wielu stacjach paliw.
🔹 Cena – często nieco tańsza niż klasyczna benzyna.
Wady:
⚠️ Kompatybilność z samochodami – nie wszystkie starsze auta (zwłaszcza sprzed 2000 roku) są przystosowane do stosowania E10. Warto sprawdzić, czy Twój silnik toleruje to paliwo.
⚠️ Wyższe spalanie – E10 może mieć minimalnie mniejszą wydajność energetyczną, co w praktyce oznacza nieco większe zużycie paliwa.
⚠️ Kwestia przechowywania – E10 jest bardziej higroskopijne (wchłania wodę), co może stanowić problem przy dłuższym przechowywaniu paliwa w baku.
Macie już jakieś doświadczenia z tym paliwem? Jak sprawdza się w Waszych samochodach? 🚗💬
Cały artykuł o E10 na stronie Dlaczego przechodzimy na E10
#benzyna #paliwo #e10 #motoryzacja