Wpis z mikrobloga

Czołem Motomirki.
Przychodzę z pytaniem:
Czy ktoś wie do jakich wag motocykla używać continental contiroadattack 4 a do jakich contiroadattack 4 gt?
Próbuję znaleźć tą informację i nie potrafię.
Mam triumpha sprint 1050 st gdzie w dowodzie jest wpisane 241kg. Mam zamiar jeździć z kuframi bocznymi i centralnym w trasy i zastanawiam się czy brać gt czy to zabytek łaski.
Co sądzicie?
#motocykle #opony
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DzorDzoneRRo: przecież wszystkie takie informacje masz zawarte na oponie. Poczytaj co to jest indeks nośności, bez problemu znalazłem dla dwóch podanych opon w 10 sekund taką informację.
  • Odpowiedz
@DzorDzoneRRo: Jak wyżej, na oponie masz podane indeksy nośności i prędkości. Czasami ten sam model opony można dostać z różnymi indeksami. W instrukcji Triumpha sprawdź w tabelce jakie opony rekomendują, będzie podany wymiar i indeksy.
  • Odpowiedz
  • 0
@bocznica: @11mariom
Wskazcie mi gdzie ten indeks nośności jest wymieniony w instrukcji
Nie będę nadmieniał, że ta instrukcja jest w najlepszym wypadku z 2012, a od tego czasu zmieniły się trochę technologie w oponach.
Ja się zastanawiam czy jepiej wybrać oponę zwykła czy z dopiskiem gt.
I szukam porównania tych rodzajów opon i tego co producent rekomenduje do danej wagi motocykla.
DzorDzoneRRo - @bocznica: @11mariom
Wskazcie mi gdzie ten indeks nośności jest wymien...

źródło: 17377146245863944181228376148462

Pobierz
  • Odpowiedz
@DzorDzoneRRo:
Jest w ogóle coś takiego jak RoadAttack zwykły i GT? Na stronie producenta nie widzę. Może chodzi Ci o RoadAttack vs SportAttack? https://www.continental-tires.com/products/b2c/motorcycle/

Ale tak czy owak, w rozmiarze którego potrzebujesz, tył w obu modelach jest dostępny wyłącznie jako 73W, które powinno spokojnie wystarczyć. Może ewentualnie jakbyś chciał stawiać na koło to 75 byłoby lepsze, ale to szczegół. https://wulkanista.pl/indeks-nosnosci-opon/
  • Odpowiedz
@DzorDzoneRRo:

Tylko się zastanawiam czy moto o dmc prawie 460kg łapie się na heavy application :)

Heavy application to wywrotka w kamieniołomie. Tutaj interesują Cię konkrety czyli indeks nośności i przewidywana waga na kole.

A w rozmiarach które Cię interesują indeksy nośności są takie same. (I aktualizacja, 73 oznacza, że w pełni załadowany nie masz prawa pójść na koło. Jak chcesz tak regularnie jeździć to pomyślałbym o innych oponach ( ͡
  • Odpowiedz