Wpis z mikrobloga

#szury #suweren #stopnop
Nie mogę odpowiedzieć na post @farbowanylisek bo OP ma mnie chyba na czarnej a bardzo zaciekawił mnie jego post o suwerenach, nie miałem pojęcia że tacy ludzie są już w Polsce i jest ich coraz więcej.

W Niemczech ci ludzie nazywają się Reichsbürgerbewegung czyli ruch obywateli Rzeszy i nie uznają konstytucji ani istnienia republiki federalnej i w ich rozumieniu nadal panuje porządek prawny sprzed pierwszej wojny światowej. Jest ich tak dużo że urząd do spraw ochrony konstytucji (BfV, taki jakby niemiecki kontrwywiad anty-szurski) ma specjalny departament do ich monitorowania. To nie są jakieś cienkie bolki, oni są w c--j niebezpieczni - mają od k---y broni, finansowanie bardzo bogatych ludzi a nawet swoje komórki wywiadowcze i swoich agentów umieszczonych w rządzie, policji, armii czy w BND, nawet na wysokich stanowiskach oficerskich. Planowali już wielokrotnie ataki terrorystyczne i nawet zamach stanu, jak w 2022 BfV zrobiło na nich nalot musieli użyć do akcji 5000 policjantów i antyterrorystów i przeszukać ponad 130 budynków w całych Niemczech i nawet aresztować posłów i sędziów.

https://en.wikipedia.org/wiki/Reichsbürger_movement
https://en.wikipedia.org/wiki/2022_German_coup_d%27état_plot

Jak ktoś dołącza do ich grup na fejsbuku to nie zdziwiłbym się gdyby był już na jakiejś liście ABW ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fastmotion: No tak nie do końca dobre porównanie, bo ci reichsburgerzy nie uznają konstytucji ani istnienia RFN, a zatem polskim analogiem powinno być jeśli już nieuznawanie istnienia i konstytucji RP i uznanie porządku prawnego sprzed I w.ś ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@niecodziennyszczon: Reichsbuergerzy mają kilka odłamów, są i tacy którzy uznają prawa ale tylko do momentu wprowadzenia szczepionek, a od tego czasu państwo już dla nich nie istnieje xd

Ciężko znaleźć info o tych polskich odłamach ale są i tacy co uznają dalej II RP
fastmotion - @niecodziennyszczon: Reichsbuergerzy mają kilka odłamów, są i tacy którz...

źródło: 6-204597_g

Pobierz
  • Odpowiedz
@fastmotion: Zastanawia mnie jaka byłaby ich reakcja jakby chciał się do ich klubu zapisać Polak, który np. stwierdził, że też uznaje tylko porządek prawny sprzed I w.ś., ale legitymujący się w 100% polskim rodowodem związanym z ziemiami polskimi będącymi w ówczesnym uznawanym przez nich rajchu i będącymi zamieszkałymi w przytłaczającej większosci przez Polaków XD
  • Odpowiedz