Wpis z mikrobloga

Za jakieś 1.5 miesiąca prawdopodobnie będę miał możliwość zakupić nowego MackBooka Pro 14" M4 16/512, za ok 6500 zł (nie pytajcie skąd, spod lady ( ͡º ͜ʖ͡º) Może w międzyczasie albo niedługo później będzie premiera Air M4 i zastanawiam się, zakładając, że pewnie 5000-5500 kosztowałby mnie Air M4 16/512, czy warto dołożyć do Pro. Dopłata do procka Pro nie wchodzi w grę, aż tyle to chyba nie chcę zapłacić.

Pytanie, czy są jakieś wymierne korzyści? Ekran, głośniki, coś jeszcze?
#apple #macbook #macos
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

który kolor jest praktyczniejszy: srebrny

@rafal-masny: Miałem srebrne, space gray i teraz ten space black. Najlepszy kolor to oczywiście srebrny - nie widać tak zarysowań, nie odbarwia się palmrest, łatwiej się czyści. Jest w Apple od zawsze, ponadczasowy. Ma tylko jeden minus - może odbijać się ta jasna obudowa w ekranie.
Wziąłem teraz czarny dla urozmaicenia, ale normalnie to brałbym srebrny.
  • Odpowiedz
No zobaczymy. M4 to najsłabszy proc z tej rodziny,

@rafal-masny: Najsłabszy ale jednocześnie to procesor który wydajnością per W zostawia daleko inne procesory. Co do Pro vs Air sprawa jest prosta Air ma chłodzenie pasywne to zaleta i wada - brak ruchomych cześci mechanicznych, komfort a z drugiej strony throttling. Jeżeli nie jesteś osobą która planuje renderować filmy, grać (chociaż na macu to i tak porażka) to Air absolutnie ci
  • Odpowiedz
A jak jest z żywotnością SSD? Laptop do kosza jak padnie, czy da się coś zrobić? O ile to opłacalne

@glos_zenady Zabieg który pokazujesz to raczej próba pokazania że da się powiększyć pamięć, sztuka dla sztuki. Wymiana dysków SSD z powodu awarii w komputerach po 2018 to wręcz pojedyncze przypadki w skali kraju wynikające tylko z wady fabrycznej. Jak nie padnie w czasie gwarancji to przez kilka lat będzie działać.

@rafal-masny
  • Odpowiedz
@rafal-masny: Zalezy do czego. Zamiast ułatwić, utrudnię Ci decyzję bo miałem podobną sytuację.

Jakieś 2 lata temu kupiłem sobie Macbooka air M1 8/256. Używany, żeby przetestować, sprawdzić czego potrzebuję. Wydajność, rozmiar itp. Był idealny. Niczego mi nie brakowało, wydajność wystarczająca, bateria trzymała milion godzin, leciutki. Cud, miód i orzeszki.

Wiedziałem że za jakiś czas będę kupował nowego z mocną zniżką. No nie ma gadania, biorę air M2 przyszłościowo 16/512 i starczy na
  • Odpowiedz