Wpis z mikrobloga

Mirki. Jest tu jakiś fan oglądania filmów w 4k HDR w wersji REMUX (50-100gb?).

Potrzebuje pomocy. --- W skrócie. na czym je odpalic na TV? ----

Kupiłem sobie nowy telewizor po 6 latach. Philipsa na OLEDzie. I uznałem, że jak oglądać filmy to w jak najlepszej jakości bo czemu nie.
Myślałem, że ogarne film w REMUX, wrzuce na dysk/pendrive podepne do TV i zajebiście. Oczywiscie nic bardziej mylnego. TV nie obsługuje HEVC 10 bitów. Próbwalem na PS5 ale nie obsługuje nawt H.265...

Telewizor ma aplikacje PLEX. Spróbowałem piewszy raz tego sposobu. Zaintalowalem na laptopie (tez juz z 5-6 lat bedzie miał). Wybrałem folder z filmami z zewnętrznego dysku SSD. Filmy się pojawiły na PLEX w TV. Nawet odpaliły. Dopóki chodziły to chodziły płynnie. Ale pochodziły 20 sekund i apka na tv sie wyłącza. Co mi nie wyrabia? Laptop? Router?(mam Wi-Fi 5 tylko...)

Jaki Macie pomysł aby to ogarnąć? Czytalem, że najlepszy jest Nvidia Shield Pro do tego ale 1000zł :/ Rozumiem, że on by robił za serwer NAS wtedy? Podłączam go po ethernecie do routera a potem do HDMI (najlepiej eARC) do TV?

Też czytałem, że przez chromecasta 4.0 4k?

#telewizja #nas #filmy #komputery #informatyka #remux #plex
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ari2k5: Niestety philips o-----ł i zamienił androida/Google OS na swój Titan OS... Chciałem kupić telewizor z tamtego roku bo miał Androida ale nigdzie juz sie nie dało.. Wiec VLC nie sciągne na TItana.

@keep_it_real Gdzie indziej tzn? Mam dysk SSD 512GB. Czy o coś innego chodzi?

Dzięki za odpowiedzi ogólnie ;-)
  • Odpowiedz
  • 0
@ari2k5: Pytanie czy zmiana routera na Wifi-6 lub Wifi-7 nie bedzie wystarczające zeby lokalnie wysyłać obraz przez laptopa do tv? od Tv do laptopa mam doslownie 3 metry
  • Odpowiedz
  • 0
to trochę mało jak na filmy po >30GB no ale na początek wystarczy

@keep_it_real: do czego sie odnosisz? Czego mało? Dysk? Raczej nie mam zamiaru trzymać wiecej niż 4-5 filmów. Raczej akcja ze ogladam i wywalam
  • Odpowiedz
  • 0
@keep_it_real: Własnie czytałem ze Wi-Fi 6 nie powinno miec problemów z przesyłem 80gb filmu po Wi-Fi ale ja mam Wi-Fi 5 i rozkmina czy daje rade.

Ale ufam Ci w takim razie, że tv nie wyrabia
  • Odpowiedz
@ibeafraidi: Zobacz jaki masz bitrate filmu, potem jaką masz szybkość połączenia - ale 802.11n powinno być wystarczające - nie wydaje mi się, żeby film miał >150 mbps bitrate'u. Problem po stronie telewizora obstawiam, mój też solo nie wyrabia, xbox/AppleTV go karmi treścią
  • Odpowiedz
@ibeafraidi: Od siebie polecam nvidie shield pro. Co prawda moja ma już kilka lat, ale do Plexa, iptv czy filmów z dysku/serwera jest bardzo dobra.
  • Odpowiedz
  • 0
@ptt_: Kusi kurde. Ale 1000zł :V Dziwne bo sprobowalem teraz odtworzyć na plex Matrixa i Dune po 70 i 90gb. Filmy na dysku SSD podpietego do USB 2.0 do starego laptopa i działało. Musialem zrobić pauze na początku chyba zeby sie zbufforowalo ale potem juz jakos szło. Nie iwem jak długo by tak mogło iść

Ale ponoć Shield daje jakies dodatkowe mozliwości co do jakości co nie? Ma wbudowane jakies
  • Odpowiedz