przyszla kryska na matyska, dzis sie jakas dziunia z IT pytala czy jestem w kraju X :D. Poszukuje #router ktory bedzie imitowal moja lokalizacje #vpn w innym miejscu. Czy jest cos takiego co np moge podlaczyc do publicznej sieci i przez VPN nadawac #internet do swojego laptopa? Najlepiej mobilne z bateria albo chociaz na USB, to pod power banka bym czasem podlaczal. Poleci ktos cos? Jaki VPN jest warto wykupic? #kiciopyta #korposwiat #korposhwitz
@ChlopoRobotnik2137: IT raczej nie obchodzi, gdzie się o---------z, ale jeśli teoretycznie jesteś w Polsce, a odnotowano logowanie na Twoje konto z IP z Pakistanu, to może być włamanie.
@heathenreel: niby nie obchodzi, ale dzis zapytali sie czy naprawde jestem w Albanii, Ciekawi mnie tez ktory program dal im info. Jakis rok temu tez sie zczaili, ale wtedy podlaczylem sie pod firmowy VPN.
@neon71: i myślisz, że wspomniane IT nie zobaczy, że w systemie jest odpalony software'owy VPN?
BTW właśnie przez takich cwaniaczków ściągają normalnych ludzi do biur. Typie, dogadaj się normalnie co do pracy zdalnej zza granicy, albo zmień robotę.
@heathenreel: oczywiście że obchodzi - chodzi o kwestie podatkowe, prawne, no i przede wszystkim o bezpieczeństwo danych, i każda większa firma ma to wyraźnie zaznaczone w kontrakcie. Przecież nie pozwolą sobie żeby jakiś crudziarz na b2b robił ich w c---a i narażał całą firmę na poważne konsekwencje prawne, szczególnie jeśli zabrał sobie laptopa służbowego albo łączył się z VPN poza terytorium UE. Na przykład w Niemczech takie coś jest nielegalne
@fastmotion: Zgadza się, ale to (poza bezpieczeństwem danych) nie obchodzi IT, tylko kogo innego. ;) Często firmy w kontraktach z klientami mają klauzule, że pracownicy pracują z terytorium UE (chociażby kwestie GDPR). A taka Albania nie należy do UE.
@ChlopoRobotnik2137: router sie przyda bo softwarowy vpn może wyjść na jaw. Jak chodzi o routery to do takich zastosowań prym wiedzie mikrotik (najtańszy obecnie to hap lite). Jak ogarniasz pingwina to malina może wyjść taniej i nie gorzej. No i musisz mieć jakiś punkt wyjścia w kraju bo jak wyjdziesz przez nordVPN albo podobne to też firma może się zainteresować. Więc przydał by się by się też jakiś router albo
#kiciopyta #korposwiat #korposhwitz
@korexus: a polecisz konkretny model, albo pod jaka nazwa mam tego szukac. Bo widze tam cala liste, a niestety nie znam sie na tym jeszcze
BTW właśnie przez takich cwaniaczków ściągają normalnych ludzi do biur. Typie, dogadaj się normalnie co do pracy zdalnej zza granicy, albo zmień robotę.
Na przykład w Niemczech takie coś jest nielegalne
Często firmy w kontraktach z klientami mają klauzule, że pracownicy pracują z terytorium UE (chociażby kwestie GDPR). A taka Albania nie należy do UE.