Wpis z mikrobloga

Czy ktoś zna jakiś sklep AGD gdzie można normalnie porozmawiać ze sprzedawcą, żeby pomógł dobrać sprzęt?
Takie media rtv agd nie wydaje mi się chyba najlepszym pomysłem. Ale może się mylę?

Chciałbym kupić trochę gratów, ale nie wiem po prostu czy nie ma czegoś lepszego, coś jest niepolecane, i tym podobne pytania, osoby która kupuje coś na czym się nie zna.

A może ktoś z Was mógłby pomóc coś doradzić?

Wybrałem taki sprzęt

1) CZARNY PIEKARNIK ELEKTRYCZNY BOSCH HBA534BB0

Moje wymagania: żeby piekł i mało prądu brał ;)
Kryterium którym się kierowałem: po prostu Bosh, seria 4, wysoka ilość bardzo pozytywnych opinii

2) Płyta ceramiczna Bosch PKE611BB2E 4 Pola

Moje wymagania: nienawidzę indukcji nieważne jak ile razy jest lepsza.
Kryterium którym się kierowałem: po prostu Bosh, seria 4, kilka pozytywnych opinii

3) Pralka Bosch WAN2425EPL 8 kg 1200 obr/min 71 dB Biała

Kryterium którym się kierowałem: Jakiś mirek polecał tą, ze względu że da się wymienić łożysko bez wymiany całej pralki. Nie wiem czy to prawda, ale nie umiem znaleźć spisu polecanych pralek, więc ta informacja wydaje się ok, wraz z wysoką ilością pozytywnych opinii

4) Zmywarka do zabudowy Bosch SMV4EVX01E 60cm 14 kpl EfficientDry Home Connect

Moje wymagania: otwieranie drzwi, powiadomienie na podłodze
Moje życzenia: żeby miała mosiężną pompę i młynek do resztek żarcia (ale nie wiem jak takich szukać)

5) Lodówka do zabudowy Haier HBW5518E 248L 37 dB No Frost

Moje wymagania: żeby była do zabudowy, i było w niej chłodno
Kryterium którym się kierowałem: że Haier to niby dobra firma, a że ja się nie znam, to pierwszą lepszą wybrałem. ¯\(ツ)/¯

6) OKAP PODSZAFKOWY KUCHENNY WĘGLOWY 60cm BERDSEN CZARNY 10A

Wymagania: to mieszkanie z wyciągiem mechanicznym, nie potrzebuję turboodrzutowca 600m^3/h, zresztą ja i tak prawię nic nie gotuje. Okap podszawkowy, żadnych gównianych filtrów węglowych co nic nie wyciągają. Ma być realny odbiór powietrza
Kryterium którym się kierowałem: pierwszy lepszy z allegro do zabudowy w szafce

Chyba widać że nie jestem specjalistą ()
Gdyby ktoś chciał mi pomóc coś rozjaśnić, będę bardzo wdzięczny

#agd #cokupic #remontujzwykopem #budujzwykopem #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #kuchnia #zmywarka #pralka #lodowka #okap #piekarnik #zakupy
-o_o- - Czy ktoś zna jakiś sklep AGD gdzie można normalnie porozmawiać ze sprzedawcą,...

źródło: agd

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

żeby była do zabudowy

@-o_o-: przeżyłem dobry szok jak zobaczyłem lodówki do zabudowy od środka. Nawet 60tki są po prostu malutki i płytkie. Twoje 54 będzie mega, mega małe
  • Odpowiedz
Tak ci tylko napiszę odnośnie twojego wymagania w piekarniku, w zasadzie każdy piekarnik ma taką samą wydajność grzania, to zwykłe grzałki elektryczne ile prądu dasz tyle ciepła wytworzą. Co najwyżej lepsze piekarniki mogą grzać większą mocą albo mieć nieco lepszą izolacje, ale w praktyce izolacja niewiele zmienia jeżeli chodzi o koszty grzania.
  • Odpowiedz
  • 0
@ATAT-2: kurna, nie przemyślałem tego. Pomnożyłem starego dziada co mamy u nas i często jest ciasno, a ma 230l :/
Szukam dalej. Dzięki!

@lobo Dzięki! To przydałby się po prostu taki, który jest znany z niepsucia się :)
  • Odpowiedz
@-o_o-: To bierz cokolwiek co nie ma dotykowych przycisków tylko wszystko fizyczne, bez ekraników etc. to nawet jak się po gwarancji zepsuje to każdy majster naprawi.
  • Odpowiedz
kurna, nie przemyślałem tego

@-o_o-: Ja bardzo chciałem lodówkę w zabudowie ale jak je zobaczyłem na żywo to uznałem, że nie ma opcji. Nawet jakieś Beko z cienkimi ściankami było tak płytki że wrzucenie dużego garnka zupy na noc by się wiązało z nadzieją, że się zmieści

Średnio te w zabudowie są 13-15 cm płytsze od normalnych).

Z tego względu zrezygnowałem z zabudowy
  • Odpowiedz
  • 0
@lobo: ja bym chciał żeby płyta do gotowania miała czujnik braku garnka i sama się wyłączała po minucie. Sprawdzanie kurków to mój każdo wyjściowy z domu koszmar :)
  • Odpowiedz
  • 0
@ATAT-2: 60 to max, i tak zrobili za wąską kuchnie, bo wymiar co wskazałem im na planie, jeszcze otynkowali i ubyło 4-5cm :/

@lobo hahaha :) A ceramicznych zwykłych grzewczych nie ma z takimi bajerami?
  • Odpowiedz
@-o_o-: 4 lata temu jak składałem swoje sprzety to zdecydowałem się głownie na Bosha, mam płyte indukcyjna, pierkarnik, pralke i suszarke z bosha. Wszystko działa perfekcyjnie, żadnych usterek nic. Lodowke wybrałem samsunga bo chyba to najlepszy wybór cena/jakość. W zabudowie do Ikei.
Zmywarka padło na siemensa (w zasadzie to bosh) 45cm. Też super działą bezawaryjnie, teraz jednak tak jak wszyscy mówią brałbym 60cm.

Jedyne co sugeruje to płyta z indukcja
  • Odpowiedz
@-o_o-: jeżeli jesteś indukcjofobem to zamiast pchania się w płytę ceramiczną kup se już kuchenkę gazową

płyta ceramiczna to najgorsza ze wszystkich możliwych opcji, grzanie nie dość, że prądem to jeszcze przez grzałki, zamiast grzać garnek i zawartość będziesz grzał wszystko w koło i za to płacił
  • Odpowiedz
@-o_o-: Piekarnika bym szukał z pyrolizą. Płyta ceramiczna zamiast indukcji to dla mnie jakaś abstrakcja. Pralki bym szukał z dozownikiem płynu. Co do okapu to dobierasz go do wielkości pomieszczenia, a nie do tego jaką masz wentylację. Ten twój na najwyższym biegu ma wydajność 200m3/h, a już na średnim ma 61db (tyle co odkurzacz). Najlepiej brać coś sprawdzonej firmy i taki żeby na pierwszym biegu ogarniał minimum 6x kubaturę pomieszczenia.
  • Odpowiedz
@-o_o-: Jeszcze co do zmywarki to automatycznie otwierane drzwi to wcale nie jest coś fajnego jeżeli masz blat z płyty. Szafki boczne i blat dostają mocno po dupie od pary i temperatury. Blat trzeba wtedy dodatkowo zabezpieczyć, ale to też nie gwarantuje że nie będzie z nim problemów.
  • Odpowiedz