Wpis z mikrobloga

Też ktoś ma tak jak ja że nie zależy mu ani na pieniądzach ani na relacjach z innymi?

Przez to mam zero motywacji do czegokolwiek, nada. Nie szukam na to nazwy czy to zaburzenie schizoidalne czy inny asperger ale po co ja mam żyć skoro każdy dzień jest taki sam. Tylko problem w tym że mi jest z tym dobrze. Tylko zewnętrzny głos refleksji czasami przypomina w jakim miejscu się znajduję.

Skąd normalni ludzie mają tyle energii i co ich napędza?
Chciałabym wiedzieć.

#zalesie #depresja #psychologia
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ketoprofen: Na relacjach mi nie zależy, bo mam naturalną predyspozycję do samotnictwa plus miałem wielokrotnie okazję się przekonać o praktycznie nieograniczonej skali znieczulicy i interesowności innych ludzi. Na pieniądzach z kolei mi zależy, bo dzięki nim mogę sobie finansować realizację zainteresowań, a tylko to mi pozwala kompletnie nie popaść w depresję
  • Odpowiedz
@Ketoprofen: Jeśli czujesz się z tym dobrze, to nie ma się czym martwić. Zarabiam mało, ale siedzę sobie w domu nie przepracowuję się i starcza mi na to, czego potrzebuję; nie mam żadnego "fizycznego" znajomego (chyba że liczyć rodziców i rodzeństwo), rozmawiam tylko z 2-3 osobami przez internet, ale mam okresy, że muszę od tych relacji odpocząć; też lubię wymyślone światy w książkach, grach czy serialach i czasami bardzo się
  • Odpowiedz
@Ketoprofen: no akurat zrozumienie kim jesteś bardzo pomaga zrozumieć dlaczego tak wygląda twoje życie i co możesz a czego nie możesz.
Ja od 13 roku mam coś co inni chyba nazywają depresja i nic mi się nie chce w życiu, ale nie w tym sensie ze jestem leniwy, tylko że to nie sprawia mi przyjemności.
  • Odpowiedz