Wpis z mikrobloga

Rozważam zakup domu i chcę oszacować koszty renowacji. Niestety w kotłowni ma stary piec gazowy, który już powoli dogorywa. Chciałbym go wymienić i wiadomo, że najprościej byłoby zastąpić go jakimś nowoczesnym piecem gazowym, ale zastanawiam się czy w związku z planami wprowadzenia zakazu używania gazu do ogrzewania domów i w sumie fajnymi obniżkami na pompy ciepła powietrze-woda to nie zmienić źródła ogrzewania. Dom ma póki co 100% ogrzewanie grzejnikami, ale przy wymianie na PC rozważyłbym zamontowanie ogrzewania podłogowego.

Kilka pytań:
* Jaki jest koszt instalacji pompy ciepła w takiej instalacji (dom około 220 m2)
* Czy spodziewać się mógłbym obniżenia kosztów ogrzewania (rachunki za gaz na poziomie 550zł/msc)
* Czy taka pompa ciepła może też wydajnie podgrzewać wodę w kranie?
* Czy są jakieś dofinansowania na takie inwestycje? Czy tylko w gre wchodziłoby termomodernizacje i ewentualne dopłaty do instalacji PV?

#ogrzewanie #hydraulika #budujzwykopem #budownictwo
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

* Jaki jest koszt instalacji pompy ciepła w takiej instalacji (dom około 220 m2)

@Boziu: 3 lata temu to by było między 35-45 tysięcy teraz nie mam pojęcia

* Czy spodziewać się mógłbym obniżenia kosztów ogrzewania (rachunki za gaz na poziomie 550zł/msc)

Bez ocieplenia domu to nie, to są średnie rachunki za gaz? Ja za 2 miesiące (listopad/grudzień) za cały prąd zapłaciłem 1700zł w tym grzanie wody i jakieś 300-500kw użytkowego prądu. Dom
  • Odpowiedz
@Boziu: Są dofinansowania, przykładowo Wrocław ma miejskie na wymianę kotła.
Gaz będzie orany dopiero za jakieś 7 lat.
Z kosztów / wielkości to tak na oko wychodzi, że wymiana na nowy kocioł gazowy ekonomicznie może być najlepszą opcją.
I powoli robienie upgrejdów. Ja bym ogarnął podłogówkę tam gdzie najczęściej przebywasz i łazienki.

PV nie ma sensu do ogrzewania, bo w miesiącach posuchy potrzebujesz
  • Odpowiedz
  • 0
@jenotpl:
Dzięki
Dom jest z 2009 roku i ma docieploną ścianę szczytową, wiec nie powinno być tak źle. Do tego planuję docieplić strop na poddaszu bo chcę dołożyć okna dachowe.
Do tego montaż magazynu energii + instalacji PV .
Tylko musze się zorientować na temat dofinansowań.
Ewentualnie wymienić na jakiś nowy piec gazowy jak ten zdechnie albo poczekać czy nie dociągnie do jakiś programów wymiany pieców gazowych.
  • Odpowiedz
@Boziu: Ten dom co piszę to z 2023, więc u Ciebie będzie więcej na pewno.
Ja bym pokombinował w stronę PV teraz, bo może być później problem z dofinansowaniem.
PV + magazyn jako obniżenie rachunków za prąd + dofinansowanie to nadal dobra opcja.

Jak będą ubijać gaz, to na pewno będą na początku dobre dofinansowania na wymianę pod pompy + za parę lat to stanieje.

Taka jest natura rzeczy, technologie
  • Odpowiedz
@Boziu: Kilka pytań:
W zależności jaka pompa i jaki osprzęt będzie potrzebny to 20-50k
Tylko przy grzejnikach to raczej będzie drożej (pompa powietrzna czym jest cieplej na zewnątrz oraz czym może grzać do niższych temperatur wodę tym jest sprawniejsza(ekonomiczniejsza)
* Czy taka pompa ciepła może
  • Odpowiedz
@Boziu: Nie w--------j się w koszty na dzień dobry mordo. Po co Ci to, za dużo hajsu masz? Masz doprowadzony gaz, masz kocioł gazowy, masz CO - za 10k ze wszystkim wymienisz sobie piec na jakiś fajny nowy i elo. Jak zaczniesz robić podłogówkę, pompy, panele to 100k Ci zabraknie na to wszystko.
Po c--j, żeby oszczędzić z 1000 zł na sezon albo i nie?

To raz, dwa - kwestia
  • Odpowiedz
  • 0
@mopsik8787: No raczej wymienic piec i dolozyc pompe to się srednio opłaca w kontekscie likwidacji pieców gazowych do 2040. Tutaj juz by sie moglo nie zwrócić. Dzięki

@robertx: Rozważam to żeby podczas generalki od razu machnąc takie tematy, ale jeżeli to jest kwestia 10k vs 100k to pewnie na razie odpuszczę pompę i PV. Domu jeszcze nie kupiłem i szacuję koszty różnych wariantów remontów. Ocieplony w miarę jest
  • Odpowiedz
@Boziu: obniżasz temperaturę zasilania do np 35 stopni i na czujniku pokojowym ustawiasz temperaturę zadaną 30 stopni - wymusi to pracę pompki obiegowej oraz pieca NON-STOP na bardzo niskim parametrze co pozwoli ograniczyć koszty i sprawdzić jak sobie radzą grzejniki, czy w domu nie jest za zimno itp :)
  • Odpowiedz
@Boziu: Przede wszystkim czy dom jest ocieplony i jak dobrze. Jeżeli nie jest, to zrób to natychmiast po kupnie. Co do reszty, to za duży koszt z ogrzewaniem podłogowym i generalnym remontem. Z mojej strony mogę zaproponować takie rozwiązanie. Skoro masz przyłącze gazu, ale dogorywajacy kocioł to go wymień. Jako drugą rzecz zaproponowałbym klimatyzację do grzania w okresach przejściowych, nawet i z funkcją grzania w zimę . Nie pakuj się
  • Odpowiedz
  • 0
@mopsik8787: @Kapibara_kapibara @robertx Trochę więcej się dowiedziałem i teraz tak zużycie za sezon grzewczy 09.2023-04.2024 wyszło 23000 kW gazu za który zapłacili około 7700zł. Powierzchnia ogrzewana to 250m2, do tego parter to garaż i pomieszczenie dodatkowe nieogrzewane mają 80m2 (ale ocieplone tak jak reszta domu - to nie jest piwnica). Prawdopodobnie docieplenia wymaga dach, bo ściana szczytowa ma już wymienione ocieplenie na 15cm styropianu.
Piec jaki jest teraz to
  • Odpowiedz
@Boziu: Póki wszystko działa to ja bym nie ruszał ale możesz się zastanowić na przyszłość nad czymś z zamkniętą komorą spalania. Od siebie polecę saunier duval niedźwiedź, idealny do pracy w starych domach. Ale na Twoim miejscu zacząłbym mieszkać przez rok, zobaczył realne zużycie po ociepleniu i może będzie git i nie będziesz musiał nic ruszać
  • Odpowiedz
  • 0
@robertx: Ma to sens, a co z kwestia frezowania posadzki pod podłogówkę na parterze? Zrobiłbym to + dorzucił 2-3 grzejniki na nieogrzewanym parterze. Koszt tego nie byłby ogromny, a prędzej czy później pewnie bym to zrobił.

Z tego co się orientuje na podłogówkę potrzebowałbym tylko dodatkowej pompy z mieszaczem. Wtedy póki co podłogówka służyłaby do podgrzania podłogi do komfortowej temperatury (teraz posadzka w kuchni/salonie ma 15-18 stopni zimą).
  • Odpowiedz
@Boziu: Nie wszystko co się opłaca warto robić ale i nie wszystko co warto zrobić musi się opłacać ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z ekonomicznego punktu widzenia jak masz grzejniki to nie ma sensu bawić się w podłogówkę. Za to podlogowka ma inne niewątpliwe plusy których nie dadzą Ci grzejniki. W skrócie - jak chcesz mieć podłogówkę to rób ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@robertx: raczej chcę. Czy duży jest koszt dołożenia 80m2 podłogówki do tego pieca co już mam (chodzi mi o sam osprzęt kotłowni)
  • Odpowiedz
@Boziu: nie jestem pewien czy frezowana podłogówka to najlepsze rozwiązanie na ten moment. Zastanowiłbym się co zrobić z tą zimną podłogą na parterze. Czy tam są płytki? Jeżeli tak to pomyślałbym nad zmianą na panele lub drewno. Co do podgrzania garażu i suszarni to warto pomyśleć by utrzymywać te 16-17 stopni by nie zalągł się tam grzyb.

Co do reszty najpierw dociepl dom i odrobinę ogrzej nieogrzewane pomieszczenia, a potem
  • Odpowiedz
@Boziu: tanio to kilka kształtek w kotłowni i rozdzielacz do podlogowki na 80m2 około 1,5k plus to co w kotłowni i rurarz może być drugie 1,5k. Jak majster będzie chciał wrzucić sprzęgło i dodatkową pompę to jeszcze dojdzie. Do rozdzielacza w zależności czy chcesz mieć sterowanie całością czy poszegolnymi polami trzeba dodać od 300 za jakiś pojedynczy termostat do 100zl za pole jak chcesz mieć tanio sterownie kilkoma polami osobno.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kapibara_kapibara: No dogrzewać garaż i dodatkowe pomieszczenie na pewno chcę. Wiec dołożę 2-3 grzejniki do całego obwodu. Na 1 pietrze jest płytki i parkiet pół na pół i no czuć zimną podłogę chociaż w pomieszczeniu jest 23 stopnie. Co do frezowania to jest to kwestia tego ze albo zrobie to teraz albo raczej sie nie zdecyduje przez nastepne 10-15 lat bo szkoda bedzie rwać wyremontowaną podłogę.

Na pewno po audycie
  • Odpowiedz