Aktywne Wpisy

dawid-hopek +33
Jak to mówi młodzież, jackpot, big win ( ͡º ͜ʖ͡º)

źródło: temp_file3209907910078893468
Pobierz
kasza332 +471

źródło: 1000024333
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file3209907910078893468
Pobierzźródło: 1000024333
PobierzWykop.pl
Kilka pytań:
* Jaki jest koszt instalacji pompy ciepła w takiej instalacji (dom około 220 m2)
* Czy spodziewać się mógłbym obniżenia kosztów ogrzewania (rachunki za gaz na poziomie 550zł/msc)
* Czy taka pompa ciepła może też wydajnie podgrzewać wodę w kranie?
* Czy są jakieś dofinansowania na takie inwestycje? Czy tylko w gre wchodziłoby termomodernizacje i ewentualne dopłaty do instalacji PV?
#ogrzewanie #hydraulika #budujzwykopem #budownictwo
@Boziu: 3 lata temu to by było między 35-45 tysięcy teraz nie mam pojęcia
Bez ocieplenia domu to nie, to są średnie rachunki za gaz? Ja za 2 miesiące (listopad/grudzień) za cały prąd zapłaciłem 1700zł w tym grzanie wody i jakieś 300-500kw użytkowego prądu. Dom
Gaz będzie orany dopiero za jakieś 7 lat.
Z kosztów / wielkości to tak na oko wychodzi, że wymiana na nowy kocioł gazowy ekonomicznie może być najlepszą opcją.
I powoli robienie upgrejdów. Ja bym ogarnął podłogówkę tam gdzie najczęściej przebywasz i łazienki.
PV nie ma sensu do ogrzewania, bo w miesiącach posuchy potrzebujesz
Dzięki
Dom jest z 2009 roku i ma docieploną ścianę szczytową, wiec nie powinno być tak źle. Do tego planuję docieplić strop na poddaszu bo chcę dołożyć okna dachowe.
Do tego montaż magazynu energii + instalacji PV .
Tylko musze się zorientować na temat dofinansowań.
Ewentualnie wymienić na jakiś nowy piec gazowy jak ten zdechnie albo poczekać czy nie dociągnie do jakiś programów wymiany pieców gazowych.
Ja bym pokombinował w stronę PV teraz, bo może być później problem z dofinansowaniem.
PV + magazyn jako obniżenie rachunków za prąd + dofinansowanie to nadal dobra opcja.
Jak będą ubijać gaz, to na pewno będą na początku dobre dofinansowania na wymianę pod pompy + za parę lat to stanieje.
Taka jest natura rzeczy, technologie
* Jaki jest koszt instalacji pompy ciepła w takiej instalacji (dom około 220 m2)
W zależności jaka pompa i jaki osprzęt będzie potrzebny to 20-50k
* Czy spodziewać się mógłbym obniżenia kosztów ogrzewania (rachunki za gaz na poziomie 550zł/msc)
Tylko przy grzejnikach to raczej będzie drożej (pompa powietrzna czym jest cieplej na zewnątrz oraz czym może grzać do niższych temperatur wodę tym jest sprawniejsza(ekonomiczniejsza)
* Czy taka pompa ciepła może
Po c--j, żeby oszczędzić z 1000 zł na sezon albo i nie?
To raz, dwa - kwestia
@robertx: Rozważam to żeby podczas generalki od razu machnąc takie tematy, ale jeżeli to jest kwestia 10k vs 100k to pewnie na razie odpuszczę pompę i PV. Domu jeszcze nie kupiłem i szacuję koszty różnych wariantów remontów. Ocieplony w miarę jest
Piec jaki jest teraz to
Z tego co się orientuje na podłogówkę potrzebowałbym tylko dodatkowej pompy z mieszaczem. Wtedy póki co podłogówka służyłaby do podgrzania podłogi do komfortowej temperatury (teraz posadzka w kuchni/salonie ma 15-18 stopni zimą).
Co do reszty najpierw dociepl dom i odrobinę ogrzej nieogrzewane pomieszczenia, a potem
Na pewno po audycie