Wpis z mikrobloga

Kusiło odpisać, bo zabawne combo koledze wyszło:

Elon Musk:

- założył Zip2 który połączył się z inną firmą i tak powstał paypal, jak paypal się rozwijał to dawno go już w tej firmie nie było

Informacja nieprawdziwa.

- nie jest założycielem tesli. tesla miała dwóch współzałożycieli, musk był inwestorem, wygryzł ich z firmy, skończyło się na pozwach i ugodzie gdzie założyciele nie mogą gadać co się działo

Informacja nieprawdziwa.

- musk już gdzieś prawie od 10 lat gada, że autonomiczny kierowca w tesli to kwestia roku

Informacja częściowo prawdziwa (fraza "gdzieś prawie" ratuje zdanie).

- bez pomocy państwa ta firma by dawno nie istniała.

Informacja nieprawdziwa.

- ktoś pamięta hyperlooop? xD

Brak tezy (a firmy, które rozwijają różne projekty hyper-loop nie należą do Muska)

- musk manipulował akcjami tesli za co poleciały pozwy (posty na twitterze), manipulował też wartością dogecoina i za "zarobione" pieniądze ratował teslę

Informacja nieprawdziwa (że Musk ratował Teslę dogecoinem, lol).

- musk manipuluje algorytmem twittera, jego wpisy są sztucznie promowane, zabiera niebieskie wstążki i banuje ludzi według swojego widzi mi się co jest sprzeczne z tym co gadał o obronie wolności słowa i o tym jak to będzie pielęgnowane po przejęciu platformy

Informacja nieweryfikowalna (nikt tutaj nie ma pojęcia za co dokładnie "ludzie" są banowani przez algorytm)

- musk jest często zwyczajnie naćpany, o tym mówiła grimes, że często naćpany wypisuje jakieś bzdury na twitterze

Informacja nieprawdziwa (chyba, że ktoś wklei pełny cytat o tym, jak Grimes mówi, że "Musk jest często naćpany", to przepraszam).

- musk oszukuje nawet w grach, konto diablo4 i path of exile 2 zostało po prostu wygrindowane przez opłaconą osobę

Informacja nieweryfikowalna (chociaż prawdopodobna, na miejscu Muska też bym nie miał czasu na żmudne grindowanie setek godzin w celu gry na max poziomie trudności, jakbym chciał na takim właśnie grać)

#elonmusk
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@texas-holdem: Oprocz kazdego "informacja nieprawdziwa" zapomniales obok wkleic linkow dowodzących inaczej.

Nie chcialo mi sie czytac nawet całego twojego wysrywu, ale co do ostatniego to jak najbardziej potwierdzone.

Musk nie ma pojecia o podstawach obu tych gier a jego postac w diablo byla online gdy byl na inauguracji.

Przestańcie sie upokarzac i obciagac hailujacym miliarderom z połykiem. Troche szacunku do siebie leszcze.
jegertilbake - @texas-holdem: Oprocz kazdego "informacja nieprawdziwa" zapomniales ob...

źródło: dej9zh4a7w881

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
Musk Tesli jako takiej nie założył i to jest fakt.

Nie, fakt jest taki, że określeniem founder (co tłumaczy się wprost na "założyciel" w j. polskim) Musk może się tytułować – zostało to stwierdzone przez sąd. Sprawa była zresztą oczywista, ponieważ to Musk sfinansował praktycznie całość R&D Roadstera (pierwszy komercyjny produkt, gdy Musk stał się udziałowcem w Tesli firma nie miała żadnego przychodu ani żadnego produktu) i objął funkcję głównego inżyniera.

Ustąpienie
  • Odpowiedz
@texas-holdem: Jak już pisałem, prawdę znają pewnie oni sami i nigdy nie dowiemy się jakie dokładnie mieli relacje, wiec nie potrzebnie się męczysz, żeby to na siłę prostować. Możemy sobie dyskutować, łapać się za słówka i definicje ale jaki to ma sens? Czy to zmienia drugą część wypowiedzi? Musk nie jest kryształowy a jego ego zaczyna przyćmiewać rozum.
  • Odpowiedz
@owynek: Jak nie wytykał jak robi to polowa zawodowych graczy a wyżej dalem filmik z dowodami? I jego postacie sa online gdy on jest gdzie indziej. Jak silnie mozna wypierac takie fakty i po co?
  • Odpowiedz
@jegertilbake: Diablo i PoE2 to dwie różne gry. W Diablo nikt mu nie wytykał braku umiejętności, w PoE popełniał błędy, ale wciąż dalego od "nie ma pojecia o podstawach obu tych gier"
  • Odpowiedz
@jegertilbake: ja nie dysktuję z całokształtem Muska tylko z twoimi słowami "Musk nie ma pojecia o podstawach obu tych gier a jego postac w diablo byla online gdy byl na inauguracji."

Usłyszysz coś i potem hiperbolujesz to na wszystko inne. Tak, Musk ma kogoś od farmienia w PoE2 (przyznał to w wywiadzie), ale to nie zmienia faktu że umie w to grać i tym bardziej w Diablo.

Co do Tajlandii
  • Odpowiedz
  • 0
Ogarniacie, że człowiek od podstaw tworzy firmę, która na chwilę obecną:

1. jako jedyna na świecie (choć najpotężniejsze kraje próbowały od dekad i wciąż próbują to osiągnąć) potrafi wylądować orbitalnej klasy boosterem (gdy wszystkie inne podmioty zrzucają je do oceanu) i użyć go ponownie – na tę chwilę najbardziej eksploatowany booster ma już na koncie 25 udanych misji (za ułamek ceny np. wahadłowca);

2. operuje najpotężniejszą rakietą w historii, kosztującą śmieszny ułamek poprzedniej najpotężniejszej
  • Odpowiedz
@texas-holdem: tak w 99% się z Tobą zgadzam ale to, że to wszystko zrobił nie daje mu prawa kłamać i zachowywać się jak dziecko, nawet w tak miałkiej sprawie jak granie w gry ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@tyrt: Może o czymś nie wiem – kłamać w sensie? Co, Musk powiedział "nikt wcześniej nie grał na tym koncie, osobiście maksowałem wszystkie postaci od lvl 1"? O co jest w ogóle afera kręcona? Mam dziwne, graniczące z przekonaniem przeczucie, że to jest powtórka "nurków z Tajlandii", "Apartheidowej kopalni w RPA" i większości innych pseudo-historii, mających za cel rysować człowieka w złym świetle. Jak teraz z Hitlerem. Tyle, że "afera
  • Odpowiedz
@texas-holdem: może nie stricte kłamał, ale pisał jak to jego postać szybko leveluje, albo jak jego postać weszła na leaderboard. Generalnie chwalił się osiągnieciami ludzi farmiących dla niego
  • Odpowiedz
  • 0
ale pisał jak to jego postać szybko leveluje, albo jak jego postać weszła na leaderboard.

@owynek: Nie widzę w tych stwierdzeniach sprzeczności z tym, że Muskowi może się nie chcieć nabijać statów od zera. Musk traktuje grę na wysokich poziomach trudności jako sposób na zajęcie głowy – niektórzy medytują, niektórzy układają kostkę Rubika, a Musk nawala się w Diablo czy inne gry w celach relaksu i osiągnięcia "flow state". Równie
  • Odpowiedz
@texas-holdem: Ominąłeś drugie zdanie które napisałem. Nie mam problemu z tym że Musk oszczędza swój czas, słabe jest to że udaje że to jego własne osiągnięcie.
  • Odpowiedz
  • 0
Nie ominąłem tylko pytam (ponieważ podważam to w ciemno, w oczekiwaniu na jakiś dowód w sprawie) czy istnieje jakaś wypowiedź Muska, w której stwierdza on, że osobiście leveluje te postaci od zera. Rzeczy typu granie na najwyższych trierach w Diablo IV i wykręcanie wyników w rankingach to osiągnięcia same w sobie – gracz bez skill by został bardzo szybko zabity, nawet jakby mu ktoś wcześniej wyposażył postać.
  • Odpowiedz