Wpis z mikrobloga

Typ ma racje ogólnie, nie umie tego przedstawić, ale ma rację, pieniądze z puszek wypełniają kieszenie Owsiaka i jego sporej części rodziny, gdzie ukrywają dochody przelewając do spółek córek. To jest jego główny zarzut, którego nie umie ubrać w słowa. Podsumowując, brak transparentności finansowej i obsadzenie rodziny jako wykonawców tych imprez, więc kasa na organizację idzie nigdzie indziej, jak do Owsiaka i są to grube bańki.

#kanalzero
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 212
@RectorOrbis

Typ ma racje ogólnie, nie umie tego przedstawić, ale ma rację,

Nie umie tego przedstawić a co lepsze nie umie tego udowodnić xD chłop ma jakąś chorą obsesje na punkcie Owsiaka odkąd pamietam i od 20 lat nic innego nie robi tylko próbuje mu udowodnić jakieś oszustwa. Chłop się do Choroszczy nadaje xD
  • Odpowiedz
  • 2
@HWD-5: No bo Owsiak robi to w świetle prawa, dlatego typ nigdy nic nie ugra, bo jest zdziwiony że ktoś wykorzystuje możliwości prawne do prowadzenia fundacji i zarabiania na niej.
  • Odpowiedz
  • 4
@RectorOrbis: chłop to robi całe życie, nie dziwi mnie, że wkręcił w to całą rodzinę. Problem by był jakby to robili po zawyżonych kosztach, a tego póki co nie usłyszałem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kai przecież nie wiesz po jakich robią kosztach bo przez przekazywanie działań swoim firmom ucinają tym samym publiczny dostęp do ich sprawozdań finansowych, na tym polega ten sprytny wybieg.
  • Odpowiedz
  • 1
@wiedzminyo: Ale dowodów na co? Powiedziałem, że wszystko robi w świetle prawa, bo prawo na to pozwala. Powiedziałbym nawet, że nie jestem zdziwiony, że w taki sposób optymalizuje się przepływ finansowy. Czego nie zrozumiałeś?
  • Odpowiedz
  • 16
@RectorOrbis

I PiS, który zieje nienawiścią do Owsiaka porównywalną do tego wariata, mając pełnie władzy przez 8 lat nie był w stanie upublicznić tego, tylko bawili się w wymazywanie serduszek z wywiadów TVP i tego typu bzdety. O zmianie tego prawa nie mówiąc.
  • Odpowiedz
@RectorOrbis: A jesteś w stanie zrozumieć, że ludzie wpłacający na WOŚP akceptują, że Owsiak, który zarządza tym od 35lat nie mieszka pod mostem i nie robi tego za darmo?
  • Odpowiedz
  • 3
@Amatorro: A jesteś w stanie zrozumieć, że nic co powiedziałem, nie jest nieprawdą? Jasno zaznaczyłem sposób działania fundacji, bo tak właśnie działa. Jest Wośp która się rozlicza jako fundacja i są spółki córki, które nie składają takich sprawozdań jak fundacja, więc ucinają transparentność części wydatków. Jesteś w stanie to zrozumieć? Nic więcej w swoim poście nie zawarłem, poza tym.
  • Odpowiedz
  • 1
@janbrz: przecież w programie były pokazane kwoty z kosztami organizacji przystanku woodstock itp. Widać ile na co poszło. Można sprawdzić czy to ceny rynkowe czy nie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kai fundacja daje firmie 10mln na organizację przystanku Woodstock ale firma nie pokazuje ile i na co wydała. Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć, po prostu nie rozliczyli się z pieniędzy które dostali.
  • Odpowiedz
  • 3
@janbrz: jasne, rozumiem, chodzi mi o to, czy 10mln na organizację festiwalu dla kilkuset tysięcy osób to zawyżona kwota? Nie wiem mogę gdybać. Ale to się da sprawdzić. Ile kosztuje np opener itp. A nie słyszę zarzutu typu Woodstock kosztował aż 10mln a opener tylko 2mln. To jest największy festiwal muzyczny w Polsce. Szczerze mówiąc 10mln nie wydaje mi się wygórowaną kwotą. Ale nie znam się na tym. Jednak ciężar
  • Odpowiedz
@RectorOrbis:

Typ ma racje ogólnie, nie umie tego przedstawić, ale ma rację,

Nie ma racji.
Bo próbuje udowodnić że Owsiak robi coś nielegalnego albo bardzo nieetycznego a nie robi.
To jest normalne że jeśli prowadzisz fundację a nie jestęś bogaczem, to żyjesz z tej fundacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kai chodzi o to że nikt nie ma wglądu w te dokumenty, nie ma możliwości aby na podstawie prawa o dostępie do informacji publicznej je zobaczyć i sprawdzić czy ktoś nie przywłaszczył części tych pieniędzy.
  • Odpowiedz
  • 0
@janbrz: Spoko ale mam info, że WOŚP przeznaczył 10mln na organizacje woodstocku. Szczegółowe faktury w tej kwestii w mojej opinii nie są już potrzebne. Można już ocenić czy to defraudacja czy nie. Nigdy Owsiak nie krył, że organizuje woodstock za te pieniądze (w ramach podzięki dla wolontariuszy).
BTW nigdy nie zapłaciłem na WOŚP bo moim zdaniem NFZ powinien kupować sprzęt a nie wyręczać się Owsiakiem. To może miało sens w
  • Odpowiedz
  • 3
@janbrz: to nie ja oskrażam Owsiaka o defraudacje, więc nie wydaje mi się żebym się miał tym zajmować. Natomiast wcześniej już napisałem, że ogólna kwota (10 mln) jest znana, Ty byś chciał żeby Owsiak pokazał faktury na te 10mln, ja twierdzę, że już na podstawie tej sumarycznej kwoty można oszacować czy koszt tego typu imprezy tyle wynosi czy nie. Nie słyszałem żadnej opinii, że podobne festiwale kosztują znacznie mniej i
  • Odpowiedz
  • 0
@Kai ja nie mówię że chciałbym zobaczyć faktury tylko tłumaczę ci co zrozumiałem z rozmowy z Matką Kurką na Kanale Zero.
  • Odpowiedz