Aktywne Wpisy

masternodeBTC +285
Wskaż przedmiot, usługę lub czynność, która w ostatnim czasie poprawiła komfort, zdrowie, bezpieczeństwo lub prywatność w Twoim życiu.
Od 4 lat rozmawiamy na tym tagu o wszelkich usprawnieniach życia. W skrócie: polecasz rzeczy, które udało Ci się wprowadzić do swojego życia, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania, z których również korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów na podstawie poleceń. Podziel się swoimi pomysłami
Od 4 lat rozmawiamy na tym tagu o wszelkich usprawnieniach życia. W skrócie: polecasz rzeczy, które udało Ci się wprowadzić do swojego życia, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania, z których również korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów na podstawie poleceń. Podziel się swoimi pomysłami

Niesondzem +94
2025. Dlaczego kobiety, zwlaszcza dziewczyny się brzydko ubierają?
Zmysł kobiecy do strojenia się zamarł wraz z modą na dresiare albo luzne spodnie jak użula i teraz glupio im to przelamac bo co ludzie powiedzo?
#rozowepaski #modadamska #modameska
Zmysł kobiecy do strojenia się zamarł wraz z modą na dresiare albo luzne spodnie jak użula i teraz glupio im to przelamac bo co ludzie powiedzo?
#rozowepaski #modadamska #modameska

źródło: image
Pobierz
Czy orientuje się ktoś czy podłogówka frezowana w istniejącym betonie (w tym wypadku bodajże 10 cm chudziaka jeśli wierzyć na słowo, nie pytałem czy pod spodem jest dodatkowa warstwa izolacji, ale raczej zakładam że tak) to scam marnujący energię czy normalne rozwiązanie? Bo czytając internety mam wrażenie że czytam Elektrodę, jedni mówią że bez folii izolacyjnej to panie całe ciepło s-------i do j---a ziemi, w zasadzie wręcz odbije się w dół, a drudzy że jest gitara i nie bój nic, frezowanie super. Jak jest naprawdę? xD
@Khaine:
Nie jestem w stanie odpowiedzieć ci konkretnie ale zwykle w tego typu tematach ci co mówią, że jest OK to praktycy, którzy sami mają to tak rozwiązane a ci co wymyślają dyskursy z rozbijania gówna na atomy aby tylko udowodnić, że to nie zadziała
Nie mam pojęcia jak to się ma do Twojego przypadku ale u mnie podłogówka jest (podobno, tak kupiłem) w bruzdach w podłodze między parterem a nieogrzewaną piwnicą w stuletnim domu i jak na parterze mam 21 stopni to w piwnicy 12-13 przy -5 na dworze. Tyle co piwnica ma izolowaną naziemną część ścian tak, jak całość domu.
Ogólnie to powinno działać, mogą być oczywiście straty na cieple ale z drugiej strony jak masz okna w normalnym systemie zamontowane to i tak będzie ciepło s--------ć.
Więc raczej powinno być git.
@Khaine: Tak ale inaczej gdy chodzi o powietrze a inaczej gdy rurki oddające ciepło są w masie z pewnie surowego betonu i kto wie czy w ogóle od spodu izolowane - wyobraź sobie jak to musi wyciągać jeśli tam jest wilgoć.
Do tego jest zjawisko wygrzewania całej tej masy - tutaj to będzie bardzo nieefektywne.
Czemu nie skuć wszystko równo albo
@ProcuratorNash: O nie nie, raczej nie na o-------l bo to nie jest dom od randomowej osoby. Jeszcze
@Saeglopur: No pytanie ile kosztuje takie kucie. Albo ile podniesie się podłoga. Sufit 265 cm więc 5 cm bym raczej nie zauważył.
@Khaine: GROSZE jeśli to faktycznie jakiś beton czy coś a nie że zalane między tregrami jakimiś (dawniej tak bywało). Rób skoro faktycznie i tak robisz taką operacje, to jakbyś wykonał 95% roboty by mieć 60-70% efektu
@ProcuratorNash: tylko to tak nie działa, że jak ma złe okna to mu podłogą nie będzie uciekało - tylko będzie uciekało i tu i tu
@megawatt:
Oczywiście, tylko często tacy elektrodowi teoretycy opierają się o modele nieodzwierciedlające rzeczywistości i im wychodzi kaplica kiedy w rzeczywistości ktoś, kto zdecydował się na zrobienie tego czy tamtego zwykle nie robił na pałę tylko też to sobie policzył, ale na podstawie tego, co rzeczywiście zastał i wyszło mu, że to np. raptem 10% strat i w związku z innymi ograniczeniami
@smk666: tylko ci elektrodowi teoretycy to też często chłopki roztropki bez żadnej szkoły, coś tam gdzieś poczytali, nie zrozumieli do końca (no bo wykształcenia technicznego* nie mają, nie rozumieją do końca aparatu matematycznego do tego) ale się ekspertami ogłosili
*) STEM
@megawatt:
W sumie racja. Niby też jestem chłopkiem roztropkiem bo mam ledwie 2,5 roku automatyki zrobione kilkanaście lat temu nim zostałem zmuszony rzucić studia ale jednak jak szukałem alternatywy do płytek na tej podłodze to sam sobie odnalazłem jak oraz policzyłem ze współczynników przenikania ciepła, że żadne, nawet najlepiej skrojone do podłogówki panele nie zdadzą u mnie egzaminu przy niskiej temperaturze obiegu CO z
@smk666: 2,5 roku automatyki to już wszystkie najważniejsze kursy masz zrobione - po 3,5 dają inżyniera i jak uczelnia się przyłożyła do podziału kursów (a nie jak moja, wzięła linijkę i narysowała po 7 semestrze kreskę na starym planie studiów jednolitych) to to jest pełnowartościowy inżynier