Wpis z mikrobloga

Jaka jest rola genetyki w zdrowiu zębów? Dentysta mi mówi, że to prawie nie ma znaczenia... Tymczasem mój stary pochodzący z podkarpackiej wsi zabitej dechami w wieku 60+ nie ma ani jednej plomby w zębach i nie bardzo wie co to ta cała próchnica, podczas gdy jego koledzy z dzieciństwa mają po dwa zęby na krzyż… Stary lubi słodycze, a jego higiena jamy ustnej ogranicza się do mycia z dwa razy dziennie najtańszą szczoteczką i pastą Colgate, o nici dentystycznej to nawet nie słyszał. Co prawda ma jeden implant, bo wybił sobie kiedyś ząb na rowerze, ale jego spotkania z dentystą ograniczają się do kontroli raz w roku i usuwania kamienia. Tymczasem ja i matka mamy zęby może nie tragiczne, ale jednak połatane …
#dentysta #stomatologia
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Puciusek dentysta mowi prawde. Jakis malutki % spoleczenstwa ma zeby ktore zupelnie sie nie psuja, wszystkim pozostalym sie psuja. Nie bez powodu 99% spoleczenstwa ma prochnice
  • Odpowiedz
  • 0
@affairz: Eh, to stary chyba wygrał los na loterii... No chyba, że on jakoś lepiej myje swoje zęby... i niby nie nitkuje, ale z wykałaczką zawsze chodzi.
  • Odpowiedz
  • 1
@Puciusek jest szansa ze tez mam tak. Stary już jestem, a jedyny ubytek jaki mam - to ulamalem na nakrętce od wody kawałek zęba. Nigdy poza tym incydentem nic mi się nie przytrafiło. Babka w wieku 80 lat tez miała dalej swoje zęby.

Matce natomiast nic się nie działo tak jak mi, ale do 50. A później festiwal problemów. Cała trójca podobna do siebie, reszta do ojca (już maja sporo zleceń
  • Odpowiedz