Wpis z mikrobloga

Jeżdzę sobie na #mtb Giant Talon 5 na 29" i z racji, że w sumie jeżdzę 80% po ścieżkach rowerowych, ulicach oraz chodnikach, to zacząłem się zastanawiać nad zmianą na #gravel albo nad zmianą opon na jakieś bardziej cywilizowane - teraz latam bodajże na Maxxisach Ardent. Pozostałe 20% to jakieś ubite drogi leśne.

Co ma większy sens? Na obecnym rowerze brakuje mi trochę prędkości, mam wrażenie, że na prawdę dużo siły muszę włożyć, żeby się jakoś rozpędzić a i tak ta prędkość wcale nie jest satysfakcjonująca. Ponadto, rower jest bardzo ciężki, co mnie w-----a, bo muszę go za każdym razem znosić piętro w dół po ciasnej klatce.

Gravela na pewno chciałbym jakiegoś z tańszych typu używany Triban, bo jestem z Warszawki i ze względu na złodziei, boję się zostawiać nawet obecny rower który za 2.8k kupilem. #rowery #rower
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m76859: przerabiałem temat zmiany opon w mtb, chciałem coś bardziej na asfalty. Wyglądało to słabo a jeździło niewiele szybciej. Kupiłem szosę, potem grawela :]
  • Odpowiedz
z tańszych typu używany Triban

@m76859: ja bym jeszcze rozważył jakieś używane na szczękach które są lżejszcze od Tribana, a w płaskopolsce da się z tym żyć. Kwestia tego jaki budżet i czego oczekujesz od roweru. Jaki wzrost i ile realnie chcesz wydać?
  • Odpowiedz
  • 0
@Paczek_w_masle: wzrost 174, myślę że okolice 1.5-2k bym chciał wydać maksymalnie. Teraz widzę, że jest Triban rc120 za 1.7k nowy rama S, co prawda damski ale podobno rama ta sama jak w męskim i tylko klamkomanetkami się różni i siodełkiem
  • Odpowiedz
używane na szczękach które są lżejszcze od Tribana, a w płaskopolsce da się z tym żyć.

@Paczek_w_masle: @m76859

Po przejściu z MTB , to jazda na oponkach 25-28mm może dać w kość, a tyle max. wchodzi do szos na szczękach.

Bierz tego RC120 i kup mu szybkie opony 35-40mm.
  • Odpowiedz
Teraz widzę, że jest Triban rc120 za 1.7k nowy rama S, co prawda damski ale podobno rama ta sama jak w męskim i tylko klamkomanetkami się różni i siodełkiem

@m76859: No faktycznie, cena śmieszna za porządny rower. Z tym że grupa to chińskie LTwoo. Te mechaniczne tarczowe mogą słabo hamować i trzeba się z tym liczyć, możliwe że słabsze od szczękowych, chociaż przy Twoim wzrości (i wadze jak zgaduję) nie
  • Odpowiedz
@m76859: Jak kolega Farmer pisał, nie ma sensu zmieniać opon w MTB, więcej wydasz niż zyskasz.

Ja bym poszedł w roadplus/gravel z jakimiś oponkami 32/35 typu slick, i będzie fajnie
  • Odpowiedz