Wpis z mikrobloga

Zakładanie #fotowoltaika w 2025 ma jeszcze jakiś sens? Średnie zużycie w okresie czerwiec - grudzień w granicach 500 kWh/miesiąc. Z tego co czytałem, żeby było to opłacalne to pasuje wrzucić magazyn energii, co też jest warunkiem, aby dostać dofinansowanie z "Mój Prąd 6.0".
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Horvath Tak opłaca sie tylko nie bezmyślnie. Dobrze ustawiony magazyn i jakas taryfa dynamiczna zrobi robotę. Nawet w zime możesz naladowac magazyn tanim prądem i potem zużyć
  • Odpowiedz
  • 0
@Horvath liczenie na dofinansowanie 6.0 moze byc ryzykowne.
Bez dofinansowania robilbym tak aby te 6MWh pokryć.
Z dofinansowaniem, szedlbym pod same bile, przewymiarował PV i wsadzil 10-15Kwh magazyn.
@zibizz1 taryfy dynamiczne sa bardzo ryzykowne, by sie oplacaly to trzeba miec smart home, co to dobrze ogarnie i bardzo duze banki energii, cieplne, pompy, etc... przerost formy nad treścią.
  • Odpowiedz
@Horvath opłaca się. Dobrac odpowiednio pv i duży mag, zgarniasz dofinansowanie i ulgę termo do tego i końcowo wychdozi cię spoko. Ceny nie są teraz tak wysokie jak dawniej były. Jak jesteś z południa Polski ( czyt. Świętokrzyskie, małopolskie, Śląsk i Podkarpacie) to mogę ci wycenić całość i doradzić co i jak. Ale jak jesteś spoza tych województw to też ci mogę doradzić słusznie :)
  • Odpowiedz
@Horvath: zrobić małą instalacje i tanio i jako tako się opłaca
Im więcej prądu zużywasz jak jest słońce tym lepiej - klima, komputery, gotowanie, grzanie wody
  • Odpowiedz
@zibizz1: kolega czytał może o tym jakie są opłaty dodatkowe do taryf dynamicznych u poszczególnych spółek obrotu? Enea to s-----------o jakich mało, fajnie wychodzi Tauron wraz z taryfą dynamiczną na dystrybucję. Jakby magazyn zasilał dom tylko przy największym zapotrzebowaniu sieci to w tauronie jest szansa na super niskie rachunki nawet z małą PVką
  • Odpowiedz