Wpis z mikrobloga

A co tu się zadziało, deweloperzy oprócz stawiania kurnikow będą zobligowany także do inwestowania w infrastrukturę?

https://www.krakow.pl/aktualnosci/290841,1912,komunikat,deweloperzy_zobligowani_do_budowy_drog__rond__skrzyzowan_i_petli_na_klinach.html

Nie dość, że brak kredytu 0% to jeszcze inne wymogi ( ͡º ͜ʖ͡º)

@mickpl co na to inne miasta?

#nieruchomosci #krakow
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bn1776: Rok opóźnienia przy wprowadzaniu kredytu 0 i wyszło, że deweloperuchy to bezzębna mafia i można im dokręcać śrubę ku uciesze gawiedzi. Brawo Tusk ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@bn1776: hehehe widziałem już takie osiedla gdzie deweloper zobligował się do wybudowania drogi i chodnika. Osiedla stoją a droga stara i chodników nie ma. Co lepsze potem ludzie się pytają gdzie chodnika, a miasto spycha to na dewelopera. Taki tu mamy klimat.
  • Odpowiedz
via Android
  • 4
@mac_mod

Nie wiem na ile można ufać tym zapewnieniom ale infrastruktura, przynajmniej drogowa ma powstać przed oddaniem mieszkań

Nim oddane zostanie pierwsze mieszkanie, inwestorzy będą zobowiązani do stworzenia nadrzędnego układu komunikacyjnego, tzw. „pajączka”, który będzie składał się z dwóch rond wraz z chodnikami i ścieżkami rowerowymi, które skomunikują południową część osiedla Kliny.

Może urzędnicy chcą uzależnić odbiory mieszkań przez nadzór od oddania infrastruktury, czyli jak nie będzie dróg to nie pozwolą
  • Odpowiedz
  • 1
budowa miasta kosztuje?

@del855: no kosztuje tylko, normalny, przeciętny mieszkaniec w wiekszosci na miesto płaci podatki PIT,

A wg wykopkow to jak domagam sie katatseru za mieszkanie, ktore ZA DARMO dostalo dostep do infry - to jestem jeb*nym komuchem.....
  • Odpowiedz
  • 2
@bn1776

Kataster powinien zastąpić pit, skończą się miałki ze ten palci tyla a ten tyle a ten to udaje b2b a ten co na czarno pracuje a ten nic nie robi - płacicie za mieszkanie i elo....
  • Odpowiedz
Przecie zmienili przepis i kazali zwiększyć minimalną szerokość miejsc postojowych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@ToksycznyArek: Minimalna szerokość miejsca parkingowego w przepisach rośnie, a minimalna powierzchnia mieszkania maleje. To ładnie pokazuje priorytety xD
  • Odpowiedz
@bn1776 nic nowego, ja teraz kupiłem mieszkanie w bloku wybudowanym w miejscu gdzie jeszcze niedawno nie było nic. Deweloperzy zobligowani zostali do współpracy i wspólnego wybudowania ulicy i całej infrastruktury. Da się, są do tego narzędzia, tylko trzeba chcieć
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kubson93 ja raczej znam takie opowieści znajomych i takie przykłady sam widzialem, gdzie deweloper stawia kilka bloków lub całe duże osiedle I robi na nim infrastrukturę ale dojazd do osiedla to może stara ulica, z dziurawą nawierzchnią albo wąska uliczka dla całego osiedla,
Może faktycznie tak jak tu napisali ze takie przepisy już obowiązują w całym Krakowie to teraz je faktycznie zaczną egzekwować aby wybudować infrastrukturę zanim ludzie się zaczną wprowadzać
  • Odpowiedz
@bn1776: Uwierzę jak zobaczę, akurat w Krakowie wały, że deweloper coś zrobi bo jest do tego "zobowiązany" jakąś umową zazwyczaj kończyły się wydymaniem mieszkańców i miasta.
  • Odpowiedz