Aktywne Wpisy
Dostałem podwyżkę #pracbaza na początku roku i właśnie zdałem sobie sprawę że wejdę w II próg podatkowy, będzie delikatnie powyżej 120k zł w 2025 roku. Na cholerę w takim razie było mi zarabiać więcej skoro teraz będę mieć do wywalenia 32% podatku co daje ponad 40k zł... Mam na to oszczędności, poradzę sobie, ale jestem w opór wkurzony.
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
źródło: temp_file724616512454029400
Pobierz
Lardor +1
Którą skrzynie biegów wolicie?
źródło: temp_file6858820463095919402
Pobierzktórą wolicie
- manualną 21.7% (196)
- automatyczną 78.3% (709)

Kojarzycie tych ludzi, którzy ogarniają tysiąc rzeczy naraz i jeszcze wyglądają, jakby wszystko mieli pod kontrolą? Tak, to nie Elon Musk ani superbohaterowie z Marvela. To wolontariusze Stowarzyszenia „Trzymaj Się, Kocie”! Ich codzienność to nieustanne balansowanie między akcjami ratunkowymi, weterynarzami, wydarzeniami i, oczywiście, ogarnianiem kotów, które mają własne plany na życie. 😼
Rano: dzwoni karmicielka – „Pani Gabrysiu, jest nowy kot na działkach, chory, łzawią mu oczy”. No dobra, już wiemy, jak wygląda nasz dzień. Kluczowe: złapać kota, zanim zorientuje się, że coś jest nie tak i ucieknie na drugi koniec miasta. 🚗💨 Klatka-łapka, odrobina sprytu i kot ląduje w drodze do weterynarza – o ile uda się ominąć korek, a wetka nie ma mega kolejki, bo spoiler alert zawsze ma.
W południe: telefon non stop. „Kiedy będą wyniki leczenia?”, „Czy karma już dojechała?”, „A można jeszcze umówić sterylkę na jutro?”. W międzyczasie gdzieś trzeba wcisnąć zebranie w galerii handlowej, bo dziś stoimy z naszym stoiskiem i próbujemy zebrać choćby na pół worka karmy. I oczywiście znajdzie się ktoś, kto rzuci „A czemu tym kotom w ogóle pomagać, nie są dzikie?” No jasne, koty same sobie załatwią antybiotyk w aptece. 😑
Wieczorem: jak już wrócisz do domu i myślisz, że w końcu położysz się na kanapie – przypominasz sobie, że trzeba jeszcze ogarnąć zbiórkę online. Zdjęcia kotów (najlepiej te „z oczyma smutnego szczeniaka”), opis akcji, odpisywanie na wiadomości od darczyńców. Bo przecież kasa na weterynarzy nie spadnie z nieba, nie?
A akcje w terenie? Jedna osoba siedzi pół dnia z klatką w krzakach, czekając na kota, który właśnie testuje jej cierpliwość. Druga biegnie z transporterkami do auta, bo zaraz zamykają lecznicę. Trzecia próbuje zrozumieć, dlaczego Excel nie chce zapisać raportu ze zbiórki. I wszystko to dzieje się jednocześnie.
Mimo tego całego chaosu – wolontariusze dalej to robią. Czemu? Bo każdy uratowany kot, każda adopcja, każde wymruczane „dzięki” albo machnięcie ogonem daje turbo kopa do działania. 💪
Jeśli chcecie pomóc nam pomagać, możecie to zrobić wspierając naszą zrzutkę! 😼
https://zrzutka.pl/zgzhpk
#koty #kitku #gdansk #trojmiasto #pomagajzwykopem #smiesznypiesek #smiesznekotki #smiesznykotek #pokazkota #trzymajsiekocie
#zrzutka
źródło: Karla
PobierzKomentarz usunięty przez autora