Wpis z mikrobloga

Mirki

Negocjuje z potencjalnym pracodawcą stawkę na B2B - wiedza o tym na jakiej stawce podatkowej mogę się rozliczać byłaby bardzo pomocna w kontekście tego ile potencjalnie mogę zejść i jakie powinno być moje minimum - inna kwota zostanie mi na rękę na liniówce, a inna przy ryczałcie 12%/8.5%.

Pytanie: czy jedyną ścieżką do zdobycia tej informacji jest żłożenie prośby o interpretacje indywidualną? Szukałem w katalogu spraw, ale nie znalazłem kejsu podobnego do mojego. Czy ewentualnie mogę oczekiwać wskazówek od pracodawcy odpowiedzialnego za określenie zakresu obowiązków, pod jakąs stawkę powinienem to podciągnąć?

Praca miałaby być w obrębie szeroko rozumianego IT - kontakt z dostawcami, negocjacje umów i kosztów, zarządzanie oprogramowaniem i licencjami. Czy wg was taki zakres mieści się w katalogu kadry IT uprawnionej do ryczałtu?

#b2b #podatki #it
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Maciejas27: stawka powinna być niezależna od formy/stawki opodatkowania.
Z interpretacją sam sobie nie poradzisz, powinieneś udać się do doradcy podatkowego.

Pewnie usłyszysz - kwalifikuje się do ryczałtu, wystawiaj Maciejas27 faktury za każdą czynność oddzielnie i nie będzie problemu.
  • Odpowiedz
@Maciejas27: na indywidualna interpertacje poczekasz troche, zapytaj sie kogos kto robi na podobnej pozycji jak sie rozlicza, pracodawcy nie interesuje czy rozliczasz sie na 8,5% czy na skali czy liniowce, to Twoja sprawa
  • Odpowiedz
@Maciejas27: Przechodziłem tą samą drogę, zupełnie sam bez biura rachunkowego. Pracodawca niech określi zakres obowiązków który będziesz miał w kontrakcie. Najpierw występujesz do GUS o określenie PKWiU dla wykonywanych przez ciebie usług. Ja czekałem równy rok na sklasyfikowanie. Następnie wnosisz do US o interpretacje indywidualną. Masz mnóstwo w necie opublikowanych pism z interpretacji i na ich podstawie opisz swoją działalność, jak GUS sklasyfikował twoje usługi i jak wg ciebie powinieneś
  • Odpowiedz