Wpis z mikrobloga

Chciałbym sobie zrobić arkusz z wydatkami na wykończenie mieszkania. Podzieliłem to na kategorie, ale zastanawiam się jak mam teraz obliczyć sumę w każdej kategorii. Mógłbym porobić formuły na sztywno wskazując od i do, ale problem w tym, że rozjedzie się to jak dodam gdzieś nowy wiersz. Ma ktoś jakiś pomysł?

#pytanie #finanse #pieniadze #budzetdomowy #mieszkanie #remont #remontujzwykopem #pytaniedoeksperta
becvvv - Chciałbym sobie zrobić arkusz z wydatkami na wykończenie mieszkania. Podziel...

źródło: firefox_lTDCWLSaJp

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@bossgirl: Dodałem nowy wiersz do Dane 1 o wartości 100, więc oczekuję obliczonej sumy jako: 110, ale ona nadal wynosi 10. Oczywiście wystarczy poprawić funkcję z: =SUMA(A2:A4) na: =SUMA(A2:A5), ale ja szukam rozwiązania takiego by nie musieć ciągle tego poprawiać.
becvvv - @bossgirl: Dodałem nowy wiersz do Dane 1 o wartości 100, więc oczekuję oblic...

źródło: firefox_sdTjDNCrqe

Pobierz
  • Odpowiedz
@becvvv: czemu nie zrobisz sobie sumy na końcu kolumny z danymi? Wtedy jak w środku zakresu (a nie na końcu) wstawisz nowy wiersz, to suma się rozszerzy o dodatkową pozycję)
  • Odpowiedz
Ewentualnie możesz dorzucic jeszcze jedną kolumnę (najlepiej przed przedmiotem) z kategorią np. łazienka, wyposażenie itd, a potem sobie zrobić formule na sumajezeli (po angielsku 'sumif' - nie pamiętam dokładnie polskiej wersji formuły) i wtedy sumuj sobie po kategorii po prostu
  • Odpowiedz
@becvvv: sformatuj jako tabelę i wtedy powinno działać tak jak chcesz.
Ta opcja wbrew pozorom nie tylko ładnie koloruje tabelę. Zmienia trochę jak Excel traktuje dane :P

Tutaj przykład na byle jakich danych, wiersz "c2" dodałem już po sumowaniu i bez problemu poprawiło wartość. Jak widzisz formuła zmienia się na sumę z kolumny nazwanej "yy", a nie na sumę od do.

Formułami, tabelami przestawnymi itd. można ale po co ¯\(ツ)/¯
Nubzor - @becvvv: sformatuj jako tabelę i wtedy powinno działać tak jak chcesz.
Ta op...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@becvvv: to wstaw sobie na koniec pustą linie, która się będzie wliczała w sume, ale jej nie uzupelniaj i zawsze wstawiaj nowy wiersz powyżej tej pustej. A żeby sobie nie nadpisać tej pustej, to sobie tam walnij jakis kolorek w całym wierszu ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz