Jestem aktualnie na etapie budowania masy, wedle rozpiski od trenera na ten tydzień wypada mi deload (w moim przypadku zmniejszenie serii roboczych o połowę), aczkolwiek nie wiem czy w okresie deloadu mogę progresować z ciężarem jeśli jestem w stanie? Czy zostawić ciężar z ubiegłego tygodnia? Nigdy nie robiłem deload'ów więc nie wiem jak do tego podejść. Dzięki za pomoc! #silownia #mirkokoksy #mikrokoksy #cwiczenia #deload
@adrian-mateusz: Jeśli Twój trener dał Ci plan, dlaczego go nie zapytać? Celem deloadu jest odpoczynek, więc wykonaj trening z mniejszą intensywnością, objętością i ciężarem, na przykład możesz wykonać połowę ćwiczeń, który normalnie wykonujesz, połowa ciężaru, który normalnie wykonujesz, po treningu będziesz się czul prawie wypoczęty.
@RamzesXIII: Pytam tutaj a nie jego ponieważ akurat dziś jest niedostępny a ja lecę na trening. Mój błąd wpis bez sensu, bo dopiero teraz zauważyłem, że w planie zmieniło się RIR z 1 na 5, więc mam odpowiedź co do ciężarów. Aczkolwiek nie ukrywam, że podchodzę do tego z lekką niepewnością czy aby taki zabieg nie powoduje spadków siły/sylwetki? I jak podejść do kaloryki w tym tygodniu cały czas bazować
@adrian-mateusz: Zrob polowe serii i 80% ciezaru tego ktorym operowales, na taka ilosc ruchow na jaka masz te cwiczenia rozpisane. Ewentualnie zrob 3 dni wolne calkowicie od treningu i wraca w pelni zregenerowany. (ten sposob ja preferuje)
@adrian-mateusz: po pytaniach zakładam ze to dopiero początek przygody z siłownią dla Ciebie i pewnie nawet nie potrzebujesz tego deloadu jeszcze, ale jak tak masz w planie to trzymaj się tego. Nie masz czego sie martwic, jeden tydzień na nieco niższych ciężarach nie spowoduje spadku mięśni/masy, wręcz przeciwnie, możesz wrócić nieco silniejszy. Spadki spowoduje jak całkowicie przestaniesz chodzić na siłownie
@adrian-mateusz: spokojnie, nawet tydzień kompletnego offa nie sprowadzi na Ciebie spadków masy i siły, a przynajmniej nie na takim poziomie, skoro o to pytasz. Jak lubisz zawsze mocno trenować, to polecam sposób Lewusa i trzy całe dni przerwy. Poczytaj o czymś takim jak superkompensacja - to Cię przekona, że taki deload jest czasem potrzebny i może przynieść dużo dobrego i nawet wzrosty siły - a co za tym idzie -
@RamzesXIII: Nie nie jestem początkujący, po prostu nigdy nie miałem do czynienia z deloadem, nie mam w tym zakresie wiedzy, więc pytam by nie błądzić ;p a że jestem aktualnie w okresie budowania formy życia, jestem przewrażliwiony ( ͡°͜ʖ͡°) dzięki za odpowiedź
@In_thrust_we_trust: prócz tego że jestem jego podopiecznym to jestem też człowiekiem, więc jestem w stanie zrozumieć jak komuś coś wypadło i jest chwilowo offline
@Saprofit: nie wiem co musiałoby się dziać żeby człowiek przez cały dzień nie mógł odpisać na smsa. Bycie nieprzytomnym w szpitalu? Nic więcej mi nie przychodzi do głowy xD
@In_thrust_we_trust: a pracujesz cały czas dzień i noc? Nawet na własnej działalności trzeba sobie dać luz. Czasem odcięcie się od internetu jest zbawienne. Tym bardziej, że trening to nie kwestia życia i śmierci a rozpiska zawierała potrzebne informacje (jedene co bym się zastanawiał, czy RIR 5 będzie adekwatnym wyznacznikiem).
@Saprofit: zależy od tego jak się umawiali, ale skoro OP chciał do trenera się odezwać to zakładam że umawiali się na bycie w kontakcie i w konsultacji
To tylko głupie odpsianie na smsa, no sorry to może zrobić każdy.
Kalorie trzymaj normalnie nic nie ucinaj.
Ogolnie wyluzuj, trening to
Od razu bym zerwał współpracę z takim pajacem xD
To tylko głupie odpsianie na smsa, no sorry to może zrobić każdy.