#budowadomu #smarthome #elektryka Myślę sobie jeszcze nad instalacją elektryczną w domu, czasu coraz mniej i mam pytanie może głupie może mądre, ale co myślicie o instalacji w gwiazdę? Na początku nie byłem przekonany, bo dużo kabli pójdzie, ale w sumie tak sobie myślę, że mam dom parterowy to np. zasilanie do wszystkich rolet mógłbym puścić po najkrótszej drodze na poddaszu. Będę miał sufity podwieszane, więc całe oświetlenie mogę puścić pod stropem. W podłodze wtedy zostaną tylko gniazdka i przewody od łączników czyli kucie w silce tylko na wys. ok 120 cm. Miałbym też w przyszłości lepszy dostęp do instalacji oświetleniowej i roletowej. Na konę się zabezpieczę siatką i trutkami, więc powinno być git. Taka instalacja daje też niby większe możliwości smart home.
Tylko jak to wszystko potem spiąć w rozdzielnicy? Wcześniej myślałem, żeby użyć tych modułów dopuszkowych, a takie przekaźniki na szynę DIN są paradoksalnie droższe niż te moduły xD Czy może warto kupić jakiś duży moduł z np. 32 przekaźnikami? Wtedy po 2 idą na rolety, a resztę mam na oświetlenie. Tylko co wybrać?
@Chris_Karczynski: Shelly już lepsza marka i powinny być stabilniejsze od tego co na Ali dają za 10 zł :P nie dyskutuje z tym, że instalacje w gwiazdę jest zła i ładowanie wszystkie do rozdzielnicy jest złe :P bo nie jest złe, ale jest po prostu droższe, wymaga ewentualnych zapasów i wg mnie zdecydowanie większej ilości czasu, który trzeba poświęcić aby osiągnąć zamierzone cele :P
@mirekwirek: @stabil88 Właśnie znalazłem modele 3D do drukarek te mocowania pod Shelly i sobie myślę, czy faktycznie nie będzie bezpieczniej zrobić gwiazdę do rolet i światła, ale wszystko podłączyć do tych pojedynczych modułów w rozdzielnicy. Z zasięgiem wifi nie powinno być wtedy problemu bo wystarczy że będzie w kotłowni i wszystkie moduły będą miały blisko. A w razie awarii to wystarczy wymienić jeden moduł za 120 zł, a nie
@Chris_Karczynski: Przy ZigBee nie powinno być problemem z zakłócaniem. Trochę to odmiennie działa od WiFi. W tym modelu, że moduły w rozdzielnicy to pomysł fajny (tak jak ja myślałem też kiedyś zrobić), ale odpowiedz mi na pytanie. Jak będziesz chciał tym sterować jeżeli moduły typu Shelly będą w rozdzielnicy??
@mirekwirek: Plan jest taki, że sterowanie rolet i włączniki światła do pomieszczenia będę miał obok siebie, przy wejściu, więc z rozdzielnicy ciągnę skrętkę utp 5e tylko do tego jednego miejsca. Ma 4 pary przewodów więc jestem w stanie podłączyć oba łączniki. Czyli jednym tanim przewodem 5e załatwiam sterowanie światła i rolet. Zasilanie do tych rzeczy prowadzę z rozdzielnicy prosto w górę i do oświetlenia idą pod stropem w suficie podwieszanym,
Na początku nie byłem przekonany, bo dużo kabli pójdzie, ale w sumie tak sobie myślę, że mam dom parterowy to np. zasilanie do wszystkich rolet mógłbym puścić po najkrótszej drodze na poddaszu. Będę miał sufity podwieszane, więc całe oświetlenie mogę puścić pod stropem.
W podłodze wtedy zostaną tylko gniazdka i przewody od łączników czyli kucie w silce tylko na wys. ok 120 cm.
Miałbym też w przyszłości lepszy dostęp do instalacji oświetleniowej i roletowej. Na konę się zabezpieczę siatką i trutkami, więc powinno być git.
Taka instalacja daje też niby większe możliwości smart home.
Tylko jak to wszystko potem spiąć w rozdzielnicy? Wcześniej myślałem, żeby użyć tych modułów dopuszkowych, a takie przekaźniki na szynę DIN są paradoksalnie droższe niż te moduły xD
Czy może warto kupić jakiś duży moduł z np. 32 przekaźnikami? Wtedy po 2 idą na rolety, a resztę mam na oświetlenie. Tylko co wybrać?
https://www.ceneo.pl/177703049
Tylko wiesz, to trzeba wszystko przemyśleć. Napiszę na PW.
Z drugiej strony jest sobie Zigbee,
Zasilanie do tych rzeczy prowadzę z rozdzielnicy prosto w górę i do oświetlenia idą pod stropem w suficie podwieszanym,
@Chris_Karczynski: Ok, chciałem dopytać czy masz to przemyślane. :)