Wpis z mikrobloga

#budowadomu #smarthome #elektryka Myślę sobie jeszcze nad instalacją elektryczną w domu, czasu coraz mniej i mam pytanie może głupie może mądre, ale co myślicie o instalacji w gwiazdę?
Na początku nie byłem przekonany, bo dużo kabli pójdzie, ale w sumie tak sobie myślę, że mam dom parterowy to np. zasilanie do wszystkich rolet mógłbym puścić po najkrótszej drodze na poddaszu. Będę miał sufity podwieszane, więc całe oświetlenie mogę puścić pod stropem.
W podłodze wtedy zostaną tylko gniazdka i przewody od łączników czyli kucie w silce tylko na wys. ok 120 cm.
Miałbym też w przyszłości lepszy dostęp do instalacji oświetleniowej i roletowej. Na konę się zabezpieczę siatką i trutkami, więc powinno być git.
Taka instalacja daje też niby większe możliwości smart home.

Tylko jak to wszystko potem spiąć w rozdzielnicy? Wcześniej myślałem, żeby użyć tych modułów dopuszkowych, a takie przekaźniki na szynę DIN są paradoksalnie droższe niż te moduły xD
Czy może warto kupić jakiś duży moduł z np. 32 przekaźnikami? Wtedy po 2 idą na rolety, a resztę mam na oświetlenie. Tylko co wybrać?
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chris_Karczynski: Jeśli masz za dużo pieniędzy to rób w gwiazdę. Korzyści z tego niema prawię żadnych jedynie że na początku chwilę się tym pobawisz a później będziesz już korzystał jak ze zwykłej instalacji.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: nie widzę na szybko korzyści z gwiazdy, a więcej problemów. Osobiście wolałbym więcej obwodów i jak wywali korki w rozdzielnicy to nie stracić oświetlenia w całym domu.

Z ważnych rzeczy, to do każdego punktu doprowadź wszędzie L N PE. Nawet jeśli myślisz, że nie potrzeba.

Dzisiaj to w ogóle rozważyłbym poprowadzić więcej sygnałowych przewodów i osobnej rozdzielni na ich sterowanie. :)
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski ja stoję przed podobną decyzją i jestem praktycznie zdecydowany właśnie na gwiazdę. Za przewody i tak będziesz musiał zapłacić, a dorzucenie dodatkowych 2-3k przy kosztach całego domu to grosze. Ja planuję połączyć Loxone i BoneIo/ Waveshare. Jak podliczysz koszt urządzeń na jakiejś tuya to wyjdzie niewiele taniej, a na grupach często ludzie się skarżą że coś nie działa albo trzeba to później wymieniać. Kabel to jednak kabel i będzie działał
  • Odpowiedz
Jak podliczysz koszt urządzeń na jakiejś tuya to wyjdzie niewiele taniej

@JaTobieTyMi: zależy jak się liczy i ile jakiego sprzętu się planuje. Tak na szybko to głupi czujnik wycieku z loxone kosztuje 350zl gdzie tuyę czy innego sonoffa mozna na aliexpres dostać za 25zl. Z czujnikami obecnosci/ruchu podobna sprawa
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: @ZdeformowanyKreciRyj @mirekwirek To ciulstwo wygląda nieźle.
https://store.boneio.eu/pl/produkt/boneio-esp-cover-mix/?v=5f02f0889301
Ma 8 wyjść do rolet a ja właśnie tyle ich będę miał. Tylko czy da się sterować jeszcze kątem lameli w żaluzjach?
Czy to jest standalone czy muszę do tego coś dokupić?
Cenowo wygląda spoko, bo dupixy które wkłada się w puszki kosztują po 200 zł np. shelly czy blebox, a tutaj mamy jeszcze sterowanie światłami w cenie.
  • Odpowiedz
To ciulstwo wygląda nieźle

@Chris_Karczynski: Zapala mi się jedna lampka ostrzegawcza. Jak to padnie to nic ci nie działa w domu. Musisz mieć drugie w zapasie, albo kilka mniejszych.

Ja osobiście wolałbym więcej mniejszych modułów. Po prostu wizja takiej awarii jak jestem na wyjeździe i żona sama zostaje w domu i nic nie działa jakoś mnie przeraża. Ale może przesadzam.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: Osobiście jak patrzę ile jest z tym zabawy to stwierdzam, że gwiazda jest zbędna :P Przede wszystkim nie wyobrażam sobie każdego gniazdka ładować do rozdzielni :P a jak tego nie zrobimy to już nie jest typowa gwiazda tylko jakaś hybryda :P poza tym nie wiem jak bardzo awaryjne są te przekaźniki, jak padnie to se światła nie włącze w domu :P a jak mam zapasowy, to musze umieć go
  • Odpowiedz
25zl

@ZdeformowanyKreciRyj: tuya-sruya, kitajce wyłączą chmurę i będziesz w p-----e ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Chris_Karczynski ja bym olał wi-fi i szedł w elektrykę po kablu, uniezależniłbym działanie jakiejkolwiek elektryki od radia (tzn. moduły wifi np dopuszkowe potrzebują sygnału wifi do działania - nie wyobrażam sobie tego). Wybierzesz jakies zigbee to znów, cały dom zależeć będzie od bramki która sieje jakieś radio. Kabel to jednak kabel, responsywność w milisekundy i
  • Odpowiedz
modułem dopuszkowym.

@Chris_Karczynski No i wtedy całą instalację w gwiazdę bierze pal licho, jak sobie to rozbijesz, a trochę na kablu po przekaźniku w rozdzielnicy, a trochę po wifi/zigbee/inne :P Też się napaliłem na ten cały smart home. Ale jak zacząłem czytać i oglądać ludzi, którzy się tym zajmują to mi przeszło robienie instalacji w gwiazdę:P Pomijając kwestie ilości kabla, trzeba się potem znać na tym co się w tej rozdzielnicy
  • Odpowiedz
Już lepiej kupić takie ciulstwa

@Chris_Karczynski: tylko poszedłbym w rozwiązanie w oparciu o ZigBee. Zaraz zapchasz sieć WiFi w domu. Z tym, że jak jesteś na etapie budowy to może w niektóre miejsca dociągnąć kable sygnałowe + większe puszki? Pierwotnie tak planowałem, ale że budowałem się metodą gospodarczą to większym problem było jaka cegła, jakie styro i wieczne analizy. Doszedłem do wniosku, że jednak na początek robię klasycznie a potem
  • Odpowiedz
shelly planuje wydać te swoje moduły 4gen m.in na zigbee.

@Chris_Karczynski: Byłoby miło. Ale wiedz, że w sumie modułów na ZigBee trochę jest. Ja korzystam z SonOff i spisują się nieźle. Shelly w paru miejscach też mam (ze względu na ESPHome).

I Shelly z ESPHome ma dla mnie zaletę, że mogę sterować przełącznikiem i przekaźnikiem niezależnie.
  • Odpowiedz