Wpis z mikrobloga

Mam #linuxmint i jest fajnie, ale mam też drugi laptop i chciałbym spróbować czegoś o jeden stopień trudniejszego żeby zagębić się w temat jeszcze bardziej. Jednostka ma jakieś przedpotopowe i3, 8GB RAMu i stareńką kartę graficzną więc chciałbym żeby system był w miarę lekki. Widziałem, że do #archlinux są już skrypty instalacyjne, ale IMO raczej to jeszcze dla mnie zbyt ciężki temat. Co polecacie? Debian, Manjaro? Może coś leszcze?

#linux
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Commodore_64: Mniej więcej na tym etapie co Ty odbiłem się od czystego Archa, ale może spróbuj EndeavourOS?
Ja obecnie korzystam z OpenSuse Tumbleweed i to zdecydowanie coś, czego szukałem. Stabilnie, z najnowszymi paczkami, elegancko. Mój daily OS już od ponad pół roku.
  • Odpowiedz
@Commodore_64: Nie bój się archa, skrypt archinstall jest bardzo prosty, wystarczy spojrzeć na przykładową konfigurację. Wydaje mi się, że z żadną inną dystrybucją nie zrobisz znaczącego postępu.
  • Odpowiedz
@Commodore_64: możesz spróbować czystego Debiana, ale jak do gier to lepszym pomysłem może być jakiś user friendly distro oparte na Arch.
W każdym razie to pytanie troszkę nie ma sensu, bo zawsze możesz zainstalować system na wirtualnej maszynie
Ale zaraz co? I3?
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że z żadną inną dystrybucją nie zrobisz znaczącego postępu.

@korell: No nie, tylko Arch pozwala na otworzenie terminala ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ego userów Archa nie zna granic.
  • Odpowiedz
@Commodore_64: Z Manjaro to raczej prosto powinno być, bo tam masz działający out-of-box system z graficznymi narzędziami i konfiguratorami. Od siebie polecam, bo poznasz kilka nowych narzędzi. A jak chcesz coś jeszcze bliższego Arch, ale bez jego stawiania, to możesz spróbować EndeavourOS.
  • Odpowiedz
@Foxing: archinstall konfiguruje środowisko graficzne i instaluje drivery, a dodatkowe rzeczy robisz sam, więc jest idealne dla kogoś kto już ogarnia podstawy. W przeciwnym wypadku czemu miałby nie zostać na mincie?
  • Odpowiedz
ale IMO raczej to jeszcze dla mnie zbyt ciężki temat.

@Commodore_64: ja zaczynałem przygodę z linuxem od Archa i stwierdzamy że nie jest to trudny linux na start, szczególnie z archinstall oraz chatgpt.
  • Odpowiedz
@Commodore_64: Manjaro w zupełności wystarczy. To taki arch ale z pływaniem w kapoku. Z pół roku posiedzisz, oswoisz się z pacmanem, poczytasz trochę archwiki i któregoś dnia stwierdzisz czy jesteś gotowy na czystego archa. Znaczy, wiesz, że będiesz wiedział co robić jak zobaczysz kompletnie goły, okrojony ze wszystkiego system który zaczniesz budować pod siebie.

Jak sie będziesz bał o wydajność to jest jeszcze Mabox, polskie distro oparte na Manjaro, ale
  • Odpowiedz
  • 0
No dobra. ( ͡° ͜ʖ ͡°) W weekend jeżeli starczy czasu zaryzykuję i spróbuję postawić Archa przez archinstall. Do tego czasu postaram się trochę poczytać i przygotować. :) Ciekawe, ile jobów przy tym pójdzie...
  • Odpowiedz