Aktywne Wpisy

Marek_Tempe +195
Wizyta w piwnicy, fajki z 2005.
źródło: 1000011976
Pobierz
zazdrosny +29
często też pytacie mnie w wiadomościach skąd się wzięła moja klaustrofobia to odpowiedź znajduje się w załączonym obrazku (tak mnie się wydaje), a tak mnie się wydaje ponieważ znam tę historię od rodziny. a było tak, że jak miałem wbity ten 3/4lvl to poszedłem z rodzeństwem do makdonalda i zacząłem zjeżdżać na tej kopiącej prądem zjeżdżalni i podobno skrzyżowałem nogi podczas jazdy i kolana mi utknęły w rurze, że się zaklinowałem. podobno
źródło: obraz_2026-05-28_195559164
Pobierz

Ciężko przewidywać co będzie za 20-30 lat biorąc pod uwagę przemiany technologiczne na rynku pracy, ale załóżmy na potrzeby tego rozmyślania, że nie dojdzie do przewrotu kopernikańskiego.
Utrzymanie zastępowalności pokoleń jest egzystencjalną sprawą dla społeczeństwa, w którym funkcjonujmy, i z którego dobrodziejstw korzystamy. Nie chodzi tu o ciągłość narodową w perspektywie wielu pokoleń do przodu, ale po prostu o naszą starość, która przyjdzie za 20-30 lat. Niska podaż ludzi w dzisiejszych czasach odbije się niedoborem osób na rynku pracy w czasach naszej emerytury, co doprowadzi do przykrych konsekwencji. Nie chodzi nawet o to, że gospodarka skurczy się bez odpowiedniej bazy ludzkiej, ale o to że dostęp do usług i towarów będzie dużo trudniejszy.
Jeśli nie chcesz posiadać dzieci, to wyobraź sobie skrajny przypadek, że wszyscy tak podejdą do sprawy. Wówczas nie będzie pracował absolutnie nikt. Nie będzie dla Ciebie lekarza, pielęgniarki, ani fizjoterapeuty. Nie będzie sprzedawcy w sklepie ani nie będzie kierowcy w autobusie. Nie będzie recepcjonistki, ani sprzątaczki w hotelu. Nie będzie pracowników komunalnych zabierających Twoje śmieci.
To skrajny przypadek, który się nie wydarzy, ale już przy obecnej fatalnej dzietności w Polsce, w perspektywie wielu lat do przodu czeka nas upadek standardu życia, który znamy, bo wymaga on pewnej bazy ludzkiej. Bez niej usługi staną się beznadziejnie drogie i dostępne dla wybranych. Część z nas będzie wykluczona z dostępu do nich.
Nie chcesz mieć dzieci? W porządku, ale jako społeczeństwo, nie powinniśmy przenosić ciężaru zapewnienia owej bazy ludzkiej tylko na ludzi, którzy chcą mieć dzieci. Dlatego uważam, że powinien istnieć np podatek od nieposiadania dzieci, dla bezdzietnych kobiet i mężczyzn w wieku od 30 do 60 lat. Pobrane pieniądze winny być przekazane na wsparcie osób posiadających dzieci.
Alternatywą dla zastępowalności pokoleń przez dzietność, jest robienie tego przez imigracje, ale wydaje mi się że póki co istnieje konsensus społeczny, że tej migracji nie chcemy. Racja?
W powyższym rozważaniu oczywiście pomijam inne kwestie, kto będzie pracował na wasze emerytury i kto będzie wynajmować od was mieszkania :)
30 letni bezdzietny here
#polska #antynatalizm #bykowe #dzieci #demografia #zwiazki #nieruchomosci
źródło: emeryt-tez-czlowiek-o-rzadowych-planach-wsparcia-dla-osob-starszych
PobierzCzyli to Twój problem, tylko udajesz że Cię nie dotyczy
Tym sposobem, każdy utrzymuje swoją filozofię życia, a już dawno udowodniono że jedną z głównych przyczyn słabej demografii jest brak rodzin wielodzietnych. Chodzi o to, żeby para niemająca dzieci dokładała się parze posiadającej jedno dziecko, tak żeby mogła mieć drugie.
- o tym czy przyjdzie na świat dziecko decyduje WYŁĄCZNIE kobieta
- za brak dzieci chcesz d---------ć wyłącznie mężczyznom
Idź być feministką gdzie
Komentarz usunięty przez moderatora