Aktywne Wpisy

JanTadeusz +2
#motoryzacja #samochody #zabawki
Dobra potrzebuje debaty. Mam 50/100 kafli do zbycia na zabawkę. Najlepiej auto. Ktoś ma jakiś pomysł w tych kategoriach?
Może T-Roc R może Type-R moze Focus ST albo stary RS? Najlepiej to wziąć caymana ale boje się awaryjnosci.
Macie jakieś pomysły?
Dobra potrzebuje debaty. Mam 50/100 kafli do zbycia na zabawkę. Najlepiej auto. Ktoś ma jakiś pomysł w tych kategoriach?
Może T-Roc R może Type-R moze Focus ST albo stary RS? Najlepiej to wziąć caymana ale boje się awaryjnosci.
Macie jakieś pomysły?

Linnior88 +52
Mysi obiadek (zanim mi ktoś powie że za dużo żre jest to mój jedyny posiłek dziś )
#jedzzwykopem #gotujzwykopem
#jedzzwykopem #gotujzwykopem

źródło: temp_file269839791324783777
Pobierz
W zeszłym roku wprowadziliśmy się do mieszkania typu maisonette w niewielkim, czterolokalowym "bloku" wybudowanym w latach sześćdziesiątych. Jeden z pokoi jest nieco "wysunięty" poza główną część bryły (budynek przypomina kształtem literę C) i od jesieni mamy w nim problem z kontrolą temperatury i wilgoci. Zewnętrzna ściana jest bardzo zimna w dotyku, podczas chłodniejszych dni a w rogu przy suficie skrapla się niewielka ilość wody którą osuszam ściereczką. Za łóżkiem pojawiają się od czasu do czasu ciemne ślady pleśni, które na bieżąco wycieram i myję specjalnym środkiem. Okna także są o poranku zaparowane od środka (nie są jakieś strasznie stare, ale na pewno rozszczelnione). O dziwo kaloryfer w tej sypialni jest bardzo mały, najmniejszy ze wszystkich w mieszkaniu. Ściana typu „cavity” bez izolacji w środku,. Nie znam się na remontach czy budowie, rozmawiałem z trzema "fachowcami" ale ich opinie są sprzeczne i po takich "konsultacjach" jeszcze bardziej nie wiem co robić. Może ktoś z mirostwa miał podobne problemy albo mógłby coś doradzić?
Ogólnie mieszkanie jest w dobrym stanie, rzeczoznawca nie wykrył żadnych przecieków, wad czy uszkodzeń. Normalnie wietrzymy/ogrzewamy, osuszacz powietrza działa zimą codziennie. Ponoć problem z wentylacją jest w tego rodzaju budownictwie powszechny i gdy kogoś o to pytam to pierwszą reakcją jest śmiech... Wcześniej mieszkaliśmy w nowszym budownictwie i nie mieliśmy takich problemów.
Ocieplenie budynku/ściany od zewnątrz nie wchodzi w grę ponieważ jesteśmy tylko leaseholderami, ludzie mieszkający pod nami nie są zainteresowani jakimkolwiek remontem i nawet gdyby był sens ocieplania tylko naszego piętra to się na to nie zgodzą.
Planuję więc ocieplić pokój od środka. Myślałem and tym aby przykręcić do ściany drewniane batony w odległośi 50-60 cm, wpasować między nie 2,5 cm grunbości arkusze celetexu, przykręcić na wierzch zielone płyty kartonowo-gipsowe i pomalować. Mały grzejnik wymienić na większy. Wnękę okienną wyłożyć gotowymi płytami kartonowo-gipsowymi z dodatkową wartswą styropianu. Stryszek nad tym pokojem jest bardzo malutki i nie da się tam wejść ale jest dostęp z głównej części strychu. Między deskami sufitowymi jest wełna i jedna warstwa jakiejś folii. Chciałem położyć na tym wszystkim jeszcze jedną wartswę wełny z rolki ale nie wiem czy można mieć dwie warstwy wełny z tą folią pośrodku.
Jeżeli komuś chciałoby się to przeczytać, pomyśleć i opdowiedzieć czy to co planuje ma sens, albo czy zrobić to w jakis inny sposób, na co zwrócić uwagę, czego się wystrzegać a co zrobić inaczej - wielkie dzięki za pomoc.
#uk #remontujzwykopem #budujzwykopem #remont #mirkopomusz
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
Z mojego ubogiego doświadczenia raczej