Wpis z mikrobloga

Przecież to jest katastrofa.
I to nie ma znaczenia jaką osobiście masz opinię na posiadanie dzieci.
To co na obrazku spowoduje dramatyczną zapaść struktur państwa we wszystkich dziedzinach i dotknie to każdego.

#antykapitalizm #demografia #nieruchomosci #dzieci
MarksMialRacje - Przecież to jest katastrofa.
I to nie ma znaczenia jaką osobiście ma...

źródło: współczynnik-dzietności-według-województw-w-2023-v0-3uy0nsm4m6ee1

Pobierz
  • 403
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ok to teraz wyobraźmy sobie, że wysokośc podatków zależy od ilości dzieci

@Klimbert: A Ty sobie wyobraź, że mamy demokrację i jak wprowadzisz bardzo niepopularne rozwiązania, to za 5 lat wybory wygra partia, która obieca ich wycofanie. Ludzie musieliby być przekonani do słuszności takiego rozwiązania, a sądząc po obecnej dzietności, raczej by nie byli.
  • Odpowiedz
@robvan: gadałem z feministkami też na temat rodziny i dzieci i niektóre jasno mówiły że boją się uzależniać od faceta i to ma sens. Powiedzmy, że żyjesz w tradycyjnym modelu w tych czasach. Masz żonę, dwójkę dzieci i żona się opiekuje dziećmi. Macie też oczywiście kredyt bo inaczej się nie da. Ty umierasz, albo odchodzisz i co kobieta ma zrobić? Chyba tylko sznur jej zostaje. Te dopłaty od państwa są
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje: i imigracja jest odpowiedzią xD, ciekawe czy za 30 lat Hindusi i Afro-Azja którzy przejmą władzę w PL będą chcieli płacić emerytury dla 10 milionów bezdzietnych Polskich emerytów, Polak już pracuje dla Niemca, Portugalczyka, Duńczyka czy Francuza a za 30 lat będzie pracował na swojej ziemii również dla Hindusa czy Mokabe xD, już teraz chcą ich zatrudniać w policji i urzędach, psychiatryk totalny
  • Odpowiedz
kiedy dzieci tego pokolenia zaczną rodzić swoje dzieci.

@Shilghter: problem jest taki, że nawet to się nie dzieje. dobry przykład to moje pokolenie czyli milenialsi - w mojej rodzinie? Większość tych co chciała mieć dziecko to ma jedno, maks dwa. A reszta? Nie ma. Znajomi z roboty? Większość też nie ma dzieci.

Więc dzieci nie będą rodzić dzieci. Z zoomerami jest jeszcze gorzej.

Schodzimy do zera, powoli ale to w
  • Odpowiedz
@Ventrue_PL: wiesz co najśmieszniejsze? Kiedyś czytałem różne przepowiednie i ich interpretacje i w jednej z nich było że polska będzie silnym krajem ale uwaga uwaga muzułmańskim xD że będzie nami rządził niedemokratycznie jakiś szach i to będzie złoty okres polski

ale to właśnie takiej polski która z obecnymi polakami to nie będzie miała za dużo wspólnego. może się tak stać

przy takiej niskiej żywotności nie ma szans by ten kraj
  • Odpowiedz
@tubkas12: Prawda, pokolenie wyżu o którym mówię nie ma zbyt wielu dzieci ogólnie stąd te wyniki ok 1.4 (obecnie niezsze z powodów o których pisałem jesteśmy w dołku międyzpokoleniowym). Jedyna nadzieja w tych, którzy są jeszcze za młodzi na dzieci. Teoretycznie gdyby oni mieli po 2-3 dzieci to demografia mogłaby się szybko poprawić, ale masz rację, że wielkich nadziei na to nie widać. Ja tylko mówię o tym, że cokolwiek
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje: myślę że jedyny prawdziwy argument który by mógł jeszcze zadziałać to zabranie dzisiejszym młodym bezdzietnym emerytur. Zapowiedź: jak wychowasz 2 dzieci to masz emeryturę, za każde powyżej niższy wiek emerytalny. Jak jesteś bezpłodny to rób rodzinę zastępczą albo trudno. Tak to tylko zmiana moralności, żeby to bezdzietny był uważany za roszczeniowego pasożyta, a nie rodzice. Ale to dużo trudniej osiągnąć.
  • Odpowiedz
żeby to bezdzietny był uważany za roszczeniowego pasożyta, a nie rodzice. Ale to dużo trudniej osiągnąć.

@BedVibes: Tylko tu dochodzą problemy społeczne. Masz powiedzmy przegrywa, którego po prostu kobiety nie chcą i co masz jeszcze go za to karać?

Jeśli chodzi o singli to nie każdy jest singlem z wyboru

Tak już obiektywnie to bykowe i inne rzeczy karające żeby były skuteczne to raczej powinny być nakładane na kobiety ale
  • Odpowiedz