Wpis z mikrobloga

Przecież to jest katastrofa.
I to nie ma znaczenia jaką osobiście masz opinię na posiadanie dzieci.
To co na obrazku spowoduje dramatyczną zapaść struktur państwa we wszystkich dziedzinach i dotknie to każdego.

#antykapitalizm #demografia #nieruchomosci #dzieci
MarksMialRacje - Przecież to jest katastrofa.
I to nie ma znaczenia jaką osobiście ma...

źródło: współczynnik-dzietności-według-województw-w-2023-v0-3uy0nsm4m6ee1

Pobierz
  • 403
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wydaje mi się, że dzietnośc tam nie jest tak słaba, tylko wynika właśnie z tego, że wiele osób wyjechało a widnieje w statystykach, przez co obniża sztucznie dzietność. W Polsce baaaarddzo kuluje realne odzwierciedlenie zamieszkania. Z tego też powdou uważam, że dzietnośc w wielkich miastach jest realnie mniejsza, ale podbijają ją mieszkajacy tutaj, którzy nie są zliczani.

Tak, mamy bardzo słabą ewidencję ruchów ludności wewnątrz kraju.

Innymi słowy, w Polsce dosyć dobrze mamy rozpoznane
  • Odpowiedz
  • 0
@CzaryMarek Kolejny ma fantazje. Trzydzieści lat ponad żyje i od małego słyszę że roboty zastąpią ludzi i nie będzie pracy. Pracy dalej od groma. Teraz każdy wszędzie widzi rewolucje AI - takiej też nie będzie. Zastąpić nią będzie można jakiegoś dziennikarza albo piosenkarza ale ludzi realnie potrzebnych: śmieciarzy, hydraulików, elektryków, itp nie zastąpisz.
  • Odpowiedz
Przenieść wszystkich do 3-4 województw bo nie ma sensu utrzymywać wszędzie infrastruktury. Olać tych co zostaną. Wprowadzić płatność za każdą usługę państwową.

• Odpowiedz
ogromne obciążenie ludzi w wieku produkcyjnym,

@szachrai: a wyobraź sobie dostęp do służby zdrowia, zablokowanej przez nadwyżkę osób w wieku starczym. To nie jest śmieszne nic a nic.
  • Odpowiedz
Moim zdaniem to też nie tylko kwestia zabezpieczenia finansowego ale również - a nawet w większej mierze - stylu życia. Dziadkowie rolnicy, domek na wsi, warunki wiadomo, dzieci mieli <20 i ostatecznie zrobili piątkę. Rodzice w wieku 20-30, też warunki takie sobie, jak się urodziłem to mieszkaliśmy w 45 metrowym M3 z dziadkami, mój brat 7 lat później już w nowym mieszkaniu bo ojciec się zarzynał w robocie. No i teraz ja,
  • Odpowiedz
@kubako: Właśnie napisałeś, że brak dzieci właśnie ma coś wspólnego z dobrobytem - a konkretnie im większy dobrobyt, tym mniej dzieci. Ludzie zajmują się wtedy swoim sprzętem audio czy kolekcją butów i nie mają czasu i ochoty na dzieci.
  • Odpowiedz
@okno2137 @Edi93 argumenty finansowe są nieco bzdurne. W Arabii Saudyjskiej im wyższy poziom życia tym niższa jest dzietność. Wśród tamtejszej sunnickiej klasy średniej i wyżej już dawno spadła poniżej progu zastępowalności pokoleń a przecież ciężko w ich przypadku mówić również o wpływie edukacji, równouprawnienia i braku wartości konserwatywnych.
  • Odpowiedz