Wpis z mikrobloga

Szukam paneli do położenia w całym domu oprócz łazienek i planowałem wybrać winylowe Arbitona (jodełka Harlow), ale teraz naszła mnie wątpliwość bo trochę bardziej wizualnie podobają jodełki Weningera: Pasadena (winyl) i Verdon (laminat). Co byście wybrali? Laminat do kuchni to dobry pomysł? Czy Arbtion mimo wszystko jest lepszą opcją od Weningera?

#remontujzwykopem #panelepodlogowe #remont #wykonczenia
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wtftwtfwtf: ja do kuchni laminatu nigdy nie wezmę. Miałem w poprzednim mieszkaniu. Wystarczyło jedno zalanie przez zepsutą lodówkę żeby panele popuchły. Niby człowiek się przyzwyczaił i przestał zwracać uwagę na te purchle, ale niesmak pozostał. Jak już, to lepsze będzie to nowoczesne gumoleum zwane winylem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Dziękuję, wszystko jasne, czyli nie kombinować i iść w dobrej jakości winyl :). Właśnie Weninger mi się wizualnie bardziej podoba na zdjęciach, ale wolałbym uniknąć problemów z podłogą.

@Vhredny rozumiem że w przypadku Arbitona to mógłbym się do Ciebie w pw odezwać w sprawie oferty?
  • Odpowiedz
@wtftwtfwtf pewnie, zapraszam
Może jeszcze doprecyzuje, że dobry laminat też byłby super ale akurat na jodelki weningera widuje bardzo dużo reklamacji więc jestem nieco sceptyczny
  • Odpowiedz
Arbitona (jodełka Harlow)

@Vhredny Czytałem na którejś grupie, że były problemy z poprawnym montażem jodełki klejonej 2,5mm Arbitona i producent zaczął dopuszczać montaż 5mm clicków właśnie na klej. Czy to prawda i jak się na to zapatrujesz?
@wtftwtfwtf
  • Odpowiedz
@mariusz5891 clicki juz od lat montujemy na klej zgodnie z zaleceniami i nigdy nie bylo problemow, montaz 2.5mm przeprowadza sie inaczej niz klasycznego lvt i wiele firm na tym poleglo bo robilo po swojemu i rzeczywiście pojawialy się problemy, produkt sie nie przyjal i ma byc niedlugo nowa wersja, montaz klejony clicka jak najbardziej ok
  • Odpowiedz
@Vhredny: Twoim zdaniem panele winylowe pływające po całości w mieszkaniu, razem z łazienką mają sens? Kładziecie ich w ten sposób trochę? i również czy panele położone pływająco montuje się pod zabudowami typu szafy, aneks?
  • Odpowiedz
@choopin mają, ale akurat w lazience fajnie bylo by je przykleic, montuje sie pod ciezka zabudowa ale nacina sie dylatacje za cokolem albo wycina otwory na nóżki
  • Odpowiedz
@Vhredny: Dzięki panie kolego. Gdybyś mógł jeszcze powiedzieć czy w mieszkaniu 3 pokojowym 70m2 panele laminowanie quick step z serii np impresive ultra można położyć bez dylatacji między pokojam, tzn można to zrobić sobie wszystko, ale czy ich nie wybałuszy :)? Są tam jakieś wytyczne że do 200 czy 300m2 układa się bez dylatacji, ale zakładam że chodzi o jedno pomieszczenie. Jeżeli nie jest to dobry pomysł to może znasz
  • Odpowiedz
@choopin pierwsza rzecz na jaka patrza przy reklamacji to dylatacje, ja tez na to w pierwszej kolejności patrze, i jesli sa reklamacje podlog to najczesciej sie powtarzaja 3 powody: zle dylatacje, kiepska wylewka albo zle dobrany podklad. 8 na 10 razy sie uda ze bedzie ok, czy zaryzykujesz to 20% to juz musisz przemyśleć
  • Odpowiedz
  • 0
@Vhredny Mistrzu mam pytanko. Mieszkanie deweloperskie, ostatnie piętro. Panele laminowane 10mm v-fuga, żeby zlicować z gresem w kuchni i łazienkach podkład z ekopłyty 3mm. Słyszałem różne opinie na temat kładzenia folii paroizolacyjnej bezpośrednio na posadzkę przed położeniem podkładu. Majster mówi, że nie ma sensu bo to 6 piętro, jest sucho i posadzka nie ma jak ciągnąć wody z gruntu. Na necie większość pisze, że podkład musi być obowiązkowo. Co robić?
  • Odpowiedz