Wpis z mikrobloga

Czy Wy też macie problem z obsługą poczty email przez Thunderbird?

Jakiś czas temu przeniosłem się na Thunderbirda i od tamtej pory same problemy. Czasem te same wiadomości pobierają się po kilka razy pomimo iż Thunderbird dla każdej skrzynki ma ustawione że po pobraniu poczty przez POP3 powinien usunąć wiadomość z serwera. Dzisiaj pobrał wiadomość i nie zapisał jej w skrzynce odbiorczej. Mam najnowszą wersje Thunderbirda.

Może przyczyna leży w tym, że pliki od poczty są przechowywane na serwerze i mam zmapowany dysk sieciowy z pocztą.

#thunderbird #pocztaelektroniczna #email #programista15k
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@relationbrewingarea @BreathDeath: No a jak inaczej chcesz pobrać pocztę na komputer?
Jest jeszcze IMAP ale on synchronizuje pocztę z serwerem. Problem jest taki, że miejsce na serwerze jest ograniczone a czasem wiadomości mają po kilka MB - zwłaszcza te z załącznikami. Po niedługim czasie użytkowania poczta email ma kilka GB i to wszystko siedzi na serwerze.

Jakie rozwiązanie proponujecie?
  • Odpowiedz
@Amadek: Synchronizujesz profil na kilka urządzeń czy tylko dla jednego używasz tego zmapowanego profilu?

Ja synchronizuję i działa to tak sobie, nawet dla IMAP. Poza tym trzeba zamykać klienta zanim w ogóle wyłączysz urządzenie bo po zamknięciu jeszcze jest trochę plików które trzeba zapisać. Choć może to kwestia tego jak działa u mnie mirror gDrive i przy mapowanym zasobie sieciowym problem nie występuje bo zapis jest bezpośrednio w miejscu docelowym
  • Odpowiedz