Wpis z mikrobloga

Ja nie wiem dlaczego myślicie, że jak będą potężne spadki stóp procentowych ( 1% do 2026) to nagle wszyscy się rzucą na nieruchomości. Jeżeli teraz rata za 500k wynosi 3651 zł to gdy spadną o 0,5% to rata będzie wynosić 3484 zł a gdy o 1% to 3330 zł. To jest jakieś 150 zł za każde 0,5%. To nie jest niewiadomo ile aby ruszyć rynkiem. Aktualne ceny są przystosowane pod kredyt 0-2% a nie 4-7%.

źródło:

https://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/6829814,ile-wyniesie-rata-kredytu-po-obnizce-stop-procentowych-o-05-pp-075-pp-1-pp-jak-wzrosnie-zdolnosc-kredytowa-stopy-nbp-spadna-dopiero-w-ii-polowie-2025-r.html

#nieruchomosci
acpiorundc - Ja nie wiem dlaczego myślicie, że jak będą potężne spadki stóp procentow...

źródło: Zrzut ekranu 2025-01-20 o 15.55.45

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@acpiorundc: ... potem jeszcze wróci Morawiecki do władzy i da parę razy wakacje kredytowe, Glapiński znowu zrobi 50% inflacji w 5 lat, a Buda da dopłaty na koszt podatnika. Ludziom się wydaje, że zaraz będziemy znowu przeżywać PiS i Covidową inflację.
  • Odpowiedz
  • 13
Dokładnie. Proszę przeanalizować bardzo dokładnie poniższą symulacje. W obcecnej sytuacji gdzie cały świat dyskutuje o tym, że stopa r* poszła do góry( https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt2403b.htm ). Stopy na poziomach 1.5-3.0 to zobaczymy najwcześniej w recesji, a recesja to nie są warunki na wzrosty cen mieszkań. Bez recesji szans na takie obniżki nie ma, szczególnie w krótkim czasie. Dodatkowo (dla szurów) przypominam od kogo jest niezależny nasz Jaszczomp z NBP i czy to jest partia
kdgc - Dokładnie. Proszę przeanalizować bardzo dokładnie poniższą symulacje. W obcecn...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 3
że jakby obniżyli o 2pp to już jest 600zł, a to już coś.

@SuperBasshunters: a nie obniżą o 2% bo to by oznaczało, że stopy by wynosiły 3,75% a inflacja w 2026 ma wynosić 3,8%. Więc jeżeli będą obniżki to max 1%. Także "to już coś" to dopiero 2027+
  • Odpowiedz
  • 3
@kdgc: to akurat jest świetny wykres gdzie pokazuje, że jeżeli w 2017 roku powiedzmy była "normalność" to aktualne ceny /do zdolności to dopiero będziemy widzieć przy stopach 1,5% czyli na świętego nigdy / za kilka lat. Ceny są przeszacowane o ok. 20-30% czyli tyle ile właśnie wzrosły przez BK2%.
  • Odpowiedz
@acpiorundc: True, co niestety nie znaczy, że o tyle spadną w tym chorym kraju. Naganiacze nawtłaczali ludziom do głowy bzdurne wskaźniki jak np. cena/pensji czy nawet o zgrozo ceny/pensji minimalnej (°° sprytnie ignorując to, że liczy się tylko możliwy do zrealizowania popyt wyrażony właśnie przez indeks dostępności, gdzie największą wagę mają stopy, a ich nie można sobie tak po prostu
  • Odpowiedz
  • 1
True, co niestety nie znaczy, że o tyle spadną w tym chorym kraju.

@kdgc: w 2024 oddano ok. 200k mieszkań w 2025+2026 oddadzą też po 200k mieszkań ( już się budują ). Rok temu średnio mieszkanie sprzedawało się 4-6 mc teraz w q4 2024 to jest 18 mc. Teraz przydałby się jakiś taki ruch z rządu coś w stylu opodatkujemy pustostany w dzielnicy ( centrum + 1km ) czy zakaz
  • Odpowiedz