Wpis z mikrobloga

To będzie oznaczało zatrzymanie/spowolnienie procesu spadku cen mieszkań, oby do tego nie doszło :|

@Cierniostwor: po 2008 roku też spadały stopy % oraz rosły zarobki a mieszkania nominalnie taniały do 2015/2017 roku.
  • Odpowiedz
  • 0
po 2008 roku też spadały stopy % oraz rosły zarobki a mieszkania nominalnie taniały do 2015/2017 roku

@acpiorundc: Dlatego dałem "zatrzymanie/spowolnienie procesu obniżek". Jeśli wierzysz że nagłe zwiekszenie zdolności kredytowej nie spowoduje zatrzymania spadków to sobie wierz, ale musisz się zgodzić że to obniży tempo obniżek.
  • Odpowiedz
@Cierniostwor: To nie jest kwestia racji, ja nawet tezy nie postawiłem. Po prostu biura analityczne czasami wypuszczają opinię w każdym kierunku, a potem jak im siądzie to mogą się pochwalić, że Ryszard Nieruch przewidział korektę o 2%, a że 3 raporty od innych ich analityków poszły w las to inna sprawa. Ja mówię, że nie wiem i pewnie sam Glapiński nie wie bo jak rozpęta się kolejna wojna albo FED
  • Odpowiedz
możliwe są duże obniżki stóp procentowych.

@Cierniostwor: ile te duże obniżki będą wynosić? 1%? Chcę powiedzieć, że za pożyczone 500k zł spadek stóp % o 0,5% powoduje spadek raty o 150 zł. To nie jest break changes co nagle wszystko zmieni na rynku.
  • Odpowiedz
@Cierniostwor: Tyle w temacie predykcji ścieżki stóp przez banki. Można sobie tego słuchać w charakterze rozrywkowym, żeby się pośmiać. Kiedyś w końu się uda trafić. Jakiekolwiek predykcje dla STIR(short term interests rates) na okno większe niż 3m+ to jest wróżbiarstwo...
kdgc - @Cierniostwor: Tyle w temacie predykcji ścieżki stóp przez banki. Można sobie ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@jfrost: lipiec jest najbardziej deszczowym miesiącem w Polsce, więc możesz mieć rację. W sumie, to nie napisałeś gdzie ten deszcz spadnie, więc Twoje szanse rosną.
  • Odpowiedz