Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#studia #studbaza #praca #pracbaza
Ukończyłem jeden kierunek studiów #kryminologia (I stopnia). Rozpocząłem również drugi kierunek #biologia w #torun (również I stopnia). Czy kończenie drugiego kierunku ma sens i cokolwiek daje na rynku pracy? Rzucić drugi kierunek i rozpocząć mgr czy może studiować na studiach magisterskich i w tym czasie równolegle studiować drugi kierunek.
Bardzo proszę o pomoc, bo już ręce mi opadły...

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie wiem jak wyglądają statystyki. Moje osobiste doświadczenia wskazują, że ukończenie drugiego kierunku (mam I stopień z jednego, i II z drugiego) nie daje absolutnie nic na rynku pracy, tak samo z resztą jak ukończenie jednego kierunku.
Najwięcej w twojej przyszłej karierze pomoże ci zbieranie kolegów na studiach, znajomości z wykładowcami oraz oczywiście znajomości w branży.
Ja po skończeniu I stopnia rozpocząłem kolejne studia i je ukończyłem na drugim
  • Odpowiedz
@mirko_anonim popieram poprzednika. Żadne ukończenie studiów nic nie gwarantuje. Za to dużo więcej daje budowanie sieci kontaktów w czasie studiów. Przynależność do organizacji studenckich, kół naukowych, działalność studencka - to wszystko fajnie uczy i daje kontakty
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
refleksyjny-szermierz-72: Papierek za studia jest jedynie zapychaczem do spełniania wymogów formalnych. Znajomości, kontakty dają ci dostęp do większej puli ofert, które często nie są nawet publikowane tylko z polecenia pocztą pantoflową szuka się ludzi. Umiejętności, które również ze studiów możesz wynieść są podstawą - jedno to mieć dostęp do ofert, a drugie to być w stanie zaoferować wartość dodaną drugiej stronie twojej umowy. Zatrudniają dyplom magistra czy osobę do rozwiązania konkretnych
  • Odpowiedz