Wpis z mikrobloga

Poczta Interia leci w kulki.
Używam VPN'a oraz przekazywania adresu IP (na iOS) i Interia blokuje logowanie w przeglądarce gdy używa się jednego bądź drugiego, sugerując na BOK'u żeby to wyłączyć. Nie da się tego zablokować i aktualnie czekam na ich odpowiedź z wyjaśnieniem dlaczego.
Czy kogoś jeszcze to dotyka? Wiadomość jaka wtedy się pojawia to "Dostęp do konta jest ograniczony" a żeby było śmiesznie, w ustawieniach poczty logowanie pojawia się jako udane a także przychodzi mail o logowaniu z nowego urządzenia.

#interia #interiapoczta #vpn
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blondasek1993: wyjaśnienie jest proste, domowy/prywatny IP jest mniej ryzykowny, bo jak ktoś próbuje masowo zgadywać hasła to zwykle używa VPN lub innego serwisu gdzie nie ma logów by uniknąć ogranów ściagnia. Tutaj po prostu implementacja jest kiepska bo powinno się raczej zabezpieczać tak że żądać sprawdzenia że nie jest robotem i dać jednak ze 3 szansę na logowanie. Niektórzy uważają też że ruch z zaa VPN jest bezwartościowy bo nie
  • Odpowiedz
@Jaslanin: wiesz, mnie ich pobudki nie interesują - płacę za pocztę bez reklam, czyli darmowym użytkownikiem nie jestem. Ich regulamin nie blokuje używania VPN (a niech spróbuje...) i w ogóle zero informacji dlaczego.
  • Odpowiedz
@blondasek1993: ja właśnie dzisiaj straciłem czasowo dostęp do mojego konta na interii, mimo że nie używam VPN. Konto miało z 15 lat i używałem go wszędzie, gdzie po rejestracji przychodził spam. Ciekawe co odpiszą, ciekawe czy się to jakoś automagicznie naprawi czy sprawa zostanie całkowicie olana (zakładam to ostatnie)
  • Odpowiedz
@Midnightwish: nie wiem. Aktualnie mam tickety założone na supporcie (dzwoniłem), że proszę o wyłączenie jakichś śmiesznych zabezpieczeń bo nie będę ani wyłączał ukrywania IP na iOS ani VPN'a. Chcieli, żebym im podał IP które mają whitelistować xD Jakbym jeszcze to kontrolował.
Zobaczymy jak się to rozwinie.
  • Odpowiedz
Mam to samo na NordVPN. Dodatkowym utrudnieniem przy 2FA jest brak możliwości korzystania z zewnętrznych programów pocztowych. Jakoś inni potrafią zrobić jedno i drugie a Interia nie umie/nie chce. Używam ich konta od chyba 26 lat więc nie mam zamiaru zmieniać, ale jest to mega wku***ce że inne serwisy pocztowe działają bezproblemowo przez vpn oraz można używać np. Outlooka mając włączone 2FA - korzystam tak m.in. z Gmail, Outlook.com, Zohomail i jakoś
  • Odpowiedz
Ogólnie to teraz wymyślają coś o tym, że z serwerów Apple ich atakują...Dlatego to blokują. Ale jakoś kurde co kilkanaście mam minut mam inne IP. Czekam jeszcze na ich oficjalne stanowisko i lecę do URE, poszukam gdzie mogę uderzyć.
  • Odpowiedz
@barczik: przekierowywanie masz włączone. Szmaty dalej bronią się regulaminem i blokowaniem "IP z których ich atakują". Oczywiście przypadkiem to absolutnie wszystkie adresy IP od Apple. Poszło zgłoszenie do URE, nie wiem czy oni pomogą czy muszę do UOKiKu iść. Zobaczymy. Nie odpuszczę, bo bajki wymyślają i przez VPN nie mają śledzenia po adresie IP.
  • Odpowiedz