Wpis z mikrobloga

• 0
@BitcoinProjekt365dni: co masz na mysli? ja mam 5k wolnych srodkow co miesiac, i kredyt hipoteczny na glowie. i teraz musze zdecydowac jak chce rozporządzić tymi 5000zl

@mr_ponglish co miesiąc, aczkolwiek zastanawiam sie czy nie lepiej co tydzien, ale chyba mniej opłat za przelewy i kupowanie coinow zaplace jak wybiore co-miesieczna opcja
  • Odpowiedz
@stary_grat: Ja bym spłacał raty kredytu kwotą 2800zł, a resztę w Bitcoin. Dlaczego? Bo jeżeli będziesz potrzebował pieniędzy w nagłym wypadku to BTC są twoje. Możesz je sprzedać w całości lub częściowo, gdy będzie taka potrzeba. Po co spieszyć się ze spłatą kredytu przy takiej inflacji. Dodatkowo ze względu na inflację tym bardziej lepiej inwestować w Bitcoin i patrzeć jak to procentuje, można to robić latami.

To nie jest porada
  • Odpowiedz
  • 0
@BitcoinProjekt365dni: dokladnie tak, chce nadplacic i spalcic kredyt wczesniej po prostu :) tyle ze biorac perspektywe 5-10 lat zastanawiam sie czy na bitcoinie nie wyjde lepiej. nikt nie wie, ale przekonalem sie do inwestowania DCA i tyle, 1000zl nie szkoda zaryzykowac a zyskac mozna duzo. tylko gorzej jak za 10 lat sie okaze ze jednak moglem walic 5000 a nie 1000
  • Odpowiedz
  • 0
Po co spieszyć się ze spłatą kredytu przy takiej inflacji.

@BitcoinProjekt365dni: wlasnie te sprawe musze troche doczytac, bo mam kredyt na 7,39% oprocentowany i zastanawiam sie czy gdy przyjda niżesze stopy procentowe w sensie kredyty będą niższe, to czy mogę sobie wziąć swój kredyt przeliczyć na nowo i może się on okazać tańszy? ja glupek finansowy niestety, dopiero od tego roku sie za to wzialem i staram sie edukowac
  • Odpowiedz
  • 0
@Creamfields: bez sensu, bo te wydane 1/10 btc ktore masz moga byc za jakis czas wiecej warte niz to ile by koztowalo splacenie kredytu? niezle, ja juz 4zl zarobilem z tych 1000 i juz mysle o rzuceniu pracy
  • Odpowiedz
@stary_grat: obecnie mozesz wziac nowy kredyt zawsze w innym banku, splacic co masz i splacac nowy nizszy,
prawnie mozesz tez negocjowac z bankiem ale w 99,99% sie nie zgodza

obecnie dobre oprocentowanie to kolo 7%

przy roznicy >= 0,6-0,7% zaczyna sie oplacac bawic w papierkologie
  • Odpowiedz
@stary_grat a ja uwazam ze lepiej splacic kredo i dopiero sie bawic w gielde/krypt? Ja bralem kreche w 2020 splacilem na poczatku 2024. W 2024 wzialem kreche na nowe mieszkanie i do czasu odbioru wrzucalem wszystko na gielde. W kwietniu mam odbior i bede inwestowal tylko to co skapnie z dywidend na czas wykonczenia mieszkania. Potem splata kredo i znowu zabawa z gielda. Czemu? Lepiej zyc bez zoobowiazan mniej bola spadki
  • Odpowiedz
@stary_grat: tak przy czym szybko skoncza Ci sie banki, roznica miedzy bankami to nawet 1,5 pp
plus jak w jakims banku "skorzystasz z promocji" to zostaje ci oferta standardowa ktora jest sporo gorsza bo drugi raz promocji nie dostaniesz
plus niektore banki maja hipoteke w ofercie zeby miec a nie zeby ktos ja bral (nieoplacalne oferty) no i w kazdym banku inaczej licza zdolnosc i jest inny czas oczekiwania (najlepsze
  • Odpowiedz
  • 0
tak by w 3-4 krokach zejsc do <4%

@pieczywowewiadrze: w sensie tak by w 3-4 "zmianach banków" co jakiś czas zejść do <4% znaczy się? swoją drogą, jeśli zamierzam spłacić kredyt w 5 lat, nadpłącając głównie sam kapitał (splata "od końca") to w sumie i tak mnie mało co obchodzi ta zmiana kredytu? chociaż jak teraz się zastanawiam, to te moje 2800 co place co miesiac raty to obecnie są
  • Odpowiedz
  • 0
@pieczywowewiadrze: dzieki wielkie za podpowiedz. jeszcze ostatnie pytanie - gdzie moge sprawdzac jakie sa obecnie stopy procentowe kredytow w bankach? to jest jakas powszechna wiedza? bo chyba to nie jest jedynie wartosc wskaznika wibor
  • Odpowiedz