Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad kierownicą do PC, bo zawsze w tego typu gry grałem na padzie i tak mnie naszło na przemyślenia i zacząłem się nad tym zastanawiać. Czy grając w iRacing, Asseto, EA WRC, F1 i inne gry spod znaku #simracing trzeba wciskać sprzęgło pedałem przy zmianie biegów? No i i czy jest możliwość jadąc np 160 na 6 biegu wrzucić jedynkę i czy to ma jakieś konsekwencje typu uszkodzenie przekładni i koniec jazdy? Mam na myśli konfigurację ustawień wyścigu i zachowania auta jak najbardziej zbliżoną do rzeczywistych.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KilY

1. Nie trzeba wciskac sprzegla
2. Jak zrzucisz z 6 na 1 to albo sie rozsypie skrzynia albo zatrze silnik. W nowszych samochodach masz zabezpieczenie przed tym. Symulatory oddaja w grze tak jak jest w rzeczywistoci.
  • Odpowiedz
@KilY: assetto corsa ma opcje auto clutch, przy włączonych uszkodzeniach mechanicznych i braku sprzęgła skrzynia może się rozsypać tak samo jak silnik gdy trzyma się go na zbyt wysokich obrotach, ea wrc i poprzednik dirt rally 2.0 mają w ustawieniach tryby skrzyni ze sprzęgłem i bez, niewciśnięcie sprzęgła powoduje po prostu to że masz wbity neutral i bieg nie wchodzi raczej(?) bez uszkodzeń skrzyni. Co do zmian z 6 na
  • Odpowiedz
@KilY: ustawiasz to wszystko w grze.

Możesz sobie poeksperymentować bez kierownicy - ustaw sobie oś sprzęgła gdzieś na padzie, biegi w układzie H na klawisze na klawiaturze i eksperymenty sobie porobisz
  • Odpowiedz