Wpis z mikrobloga

• 2
@Fekalny_okuratnik Kiedyś właściciel niewolnika wzamian za pracę musiał mu zapewnić miejsce do spania, żarcie i opiekę medyczną.

Dzisiaj niewolnicy sami muszą się postarać o te rzeczy i jeszcze niektórzy są szczęśliwi, że hehe pracka jest xD
  • Odpowiedz
@Fekalny_okuratnik: najbardziej mnie w-----a, że gdybyśmy się teleportowali 100 lat wstecz, to tygodniową pracę ówczesnego pracownika wykonamy w ciągu godziny. Zatem godzina pracy i tydzień wolnego, mamy za co żyć.

Postęp w automatyzacji i wszystkich dziedzinach okropnie usprawnił produktywność. Jednak ciągłe podnoszenie podatków doprowadziło do tego, że 86% naszych pieniędzy oddajemy państwu.

Współcześnie 4-dniowy tydzień pracy powinien być normą. W dodatku 6-godzinny dzień pracy.
  • Odpowiedz
Z resztą nawet badania i eksperymenty to pokazały, że w 4-dniowym tygodniu pracy wydajność jest taka sama, a nawet większa, bo ludzie zwyczajnie są bardziej wypoczęci, zadowoleni i spokojniejsi.

@Fekalny_okuratnik: to nawet nie trzeba badan do tego, jesli sie nie chleje co weekend i jest sie w zwiazku z tym w pelni wypczetym po dwoch dniach wolnych to poniedzialki sa najlepszymi dniami w pracy, czas szybko mija, nie ma tego
  • Odpowiedz
Ja się zgadzam, ostatnio sobie uświadomiłem, że praca w takim wymiarze jest absurdalna. Myślę za 200lat ludzie będą się zastanawiali jak my, którzy mieli możliwość zwiedzać cały świat, robić milion rzeczy wybrali, żeby spędzać połowe swojego życia w pracy, której nie lubią. I to jeszcze w pozycji jednych z bardziej bogatych ludzi na ziemii.
  • Odpowiedz
@Fekalny_okuratnik ale p--------o. W 2025 dla osoby na tym tak zwanym strasznym etacie jest 116 dni wolnych od pracy. Do tego 26 dni urlopu płatnego + opcję na żądanie + L4.

K—-a mać ponad 1/3 wszystkich dni w roku - nie licząc wieczorów i poranków / w zależności od układu dnia, ale dla Ciebie to jest niewolnictwo.

Jak nie potrafisz znaleźć w tym układzie szczęścia to znaczy że jesteś je-a-nym leniem
  • Odpowiedz
Nie, to nie jest niewolnictwo bo nie musisz tego robic. Mozesz tego nie robic.

@Dentka7: Niewolnik też nie musi. Zawsze może dać się zabić lub pobić albo umrzeć z głodu. Obecnie oznacza to zostanie bezdomnym lub inne formy życia w patologii. Chyba że jest się oskim - wtedy faktycznie można tego nie robić.
  • Odpowiedz
@bossgirl: Czemu porównałaś do krowy, która żyje w NIEWOLI? Porównaj do niedźwiedzia, zająca, słonia, myszy, wilka, bociana, wróbla, sarny, gronostaja, popielicy, bobra - do wolnego zwierzęcia.
  • Odpowiedz
@Eriksen: niczym poważnym - tak jak pisałam, zarzuciłam na razie karierę. Pracuję fizycznie jako order picker w Holandii w firmie zajmującej się dowozem zakupów żywnościowych bezpośrednio do domów. Czyli po prostu kolekcjonuję zamówienia (chodzę po hali z takim dużym wózkiem i zbieram towar z półek). Czasami rozładowuję dostawy i wykładam towar na półki, czasem zliczam, sprawdzam jakość czy poprawiam błędne dane wprowadzone do systemu. Po prostu firma działa tak, że
  • Odpowiedz