Aktywne Wpisy
BobekRobek +11
Wiem, że jest sobota i większość ludzi pewnie spędza czas na różnych aktywnościach niezwiązanych z pracą ale...
jestem lekarzem, pracuje wyłącznie państwowym systemie. Nienawidzę kontaktu z ludźmi. Męczy mnie, wykańcza. Potrzebuje pracy gdzie jestem tylko ja sam, robię coś najlepiej z dala od ludzi i bez kontaktu z ludźmi. Czym się zająć?
#praca #pytanie #pieniadze #depresja
jestem lekarzem, pracuje wyłącznie państwowym systemie. Nienawidzę kontaktu z ludźmi. Męczy mnie, wykańcza. Potrzebuje pracy gdzie jestem tylko ja sam, robię coś najlepiej z dala od ludzi i bez kontaktu z ludźmi. Czym się zająć?
#praca #pytanie #pieniadze #depresja

pcela +123
Kolejny kierowca, co myśli, że wszystko mu wolno. Zastawiony cały chodnik i niszczenie zieleni.
Pojazd należy do ambasady Kataru.
#warszawa #wlochy #parkowanie #patoparkowanie #patologiazewsi #patologiazmiasta
Pojazd należy do ambasady Kataru.
#warszawa #wlochy #parkowanie #patoparkowanie #patologiazewsi #patologiazmiasta

źródło: temp_file2821284858309774076
Pobierz
Pytanie do wykopowych ekspertów:
Jestem samochodem czerwonym który jedzie lewym pasem na wprost. W momencie około żółtej kropki z prawej strony wjeżdża niebieskie auto, które widząc że prawy pas jest wolny wjeżdża na rondo. Po chwili jesteśmy na kursie kolizyjnym, bo ja zjeżdżam z ronda a on jedzie dalej.
Teoretycznie ja będąc na lewym pasie muszę ustąpić prawemu i wydaje mi się że jest to poprawne rozwiązanie tej sytuacji, ale często ten prawy wjeżdża na skrzyżowanie tak że go nie widać, przez co często prawie dochodzi tam do kolizji.
Kto ma wg was pierwszeństwo?
źródło: 1000016130
Pobierz@przemu321 czerwony nie ma prawa zmienić pasa. Linia jest ciągła. Wjeżdżając na rondo ma i formacje że z tego pasa jedzie się prosto lub w lewo.
@Gmeras zgadzam się, to rondo, chociaż nowe jest zupełnie niepotrzebnie kolizyjne. Wystarczyłoby że ci z góry mogą z prawego
Generalnie jeździ się tak, że jak chcesz zjechać to w miejscu żółtej kropi zjeżdżasz już na prawy pas, aby zablokować wjeżdżającego i zjeżdżasz zewnętrznym pasem. W przypadku gdy równolegle jedzie auto z tobą po zewnętrznym to jedziesz jak zaznaczyłeś czerwoną strzałką, bo on powinien też zjeżdżać na drugim (czyli prosto). Jaja są jak ten z zewnętrznego chce
@Tasartico7: Skarga do GDDKiA, że jest o------a maniana.
A co do sedna: Niebieskiego przede wszystkim nie powinno być na rondzie skoro ktoś już na nim jest ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy uwala to płynność ruchu i nikt tego nie przestrzega? Jak najbardziej.
No ale skoro już się wpakował to zgodnie z zasadą "głupiemu lepiej ustąpić, bo nie wiadomo co odwali" to
@LubieChrupac wydaje mi się że jak otworzyli to rondo to właśnie z góry z tego prawego pasa można było jechać tylko w prawo. Ale teraz już nie mogę znalezc na to dowody na Google maps nawet, więc może mi się wydawało.
Na tym rondzie problemem jest to że zgodnie z przepisami to ja sobie tam nie mogę zmienić pasa. A niezgodnie z przepisami to jest to jeszcze
Ciekawe ile komentarzy będzie. Ostatnio chyba z 200 pykło. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
edit: niedoszacowałem, ponad 600 komentarzy. XDD
https://wykop.pl/wpis/79141287/motoryzacja-samochody-jazda-ruch-kolizja-polskiedr
Hej Mirki,
Dzisiaj miałem sytuację w której mało nie doszło do kolizji ale chciałbym się upewnić czy to by była moja wina czy jednak kierowcy autobusu (Jestem prawie
@Shamson: lel, bzdura. Czerwony jest na lewym pasie to niebieski może sobie na luzaku wjechać na prawy.
Wręcz przeciwnie, upłynnia to ruch bo nie czekasz aż dwa pasy będą wolne.