Wpis z mikrobloga

#warszawa #prawojazdy

Pytanie do wykopowych ekspertów:
Jestem samochodem czerwonym który jedzie lewym pasem na wprost. W momencie około żółtej kropki z prawej strony wjeżdża niebieskie auto, które widząc że prawy pas jest wolny wjeżdża na rondo. Po chwili jesteśmy na kursie kolizyjnym, bo ja zjeżdżam z ronda a on jedzie dalej.

Teoretycznie ja będąc na lewym pasie muszę ustąpić prawemu i wydaje mi się że jest to poprawne rozwiązanie tej sytuacji, ale często ten prawy wjeżdża na skrzyżowanie tak że go nie widać, przez co często prawie dochodzi tam do kolizji.

Kto ma wg was pierwszeństwo?
Tasartico7 - #warszawa #prawojazdy

Pytanie do wykopowych ekspertów:
Jestem samochode...

źródło: 1000016130

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tasartico7: niebieski ma pierwszeństwo, głupie rondo, trochę poprawek i nie było by sytuacji kolizyjnej, rondo powinno być zrobione w formie 100% turbinowej, czyli pas po którym jedzie niebieski powinien być tylko dla jadących prawo, bo reszta jest ok.
  • Odpowiedz
@przemu321: a teraz popatrz na linie ciągłe na zdjęciu i napisz w jaki inny sposób czerwony ma zjechać? wjeżdza lewym na środkowy ronda którym może jechać prosto lub okrążać dalej rondo. Nawet linie przerywane prowadzą jak powinien zjechać
  • Odpowiedz
  • 0
@wacek_1984: niebieski nie zmienia pasa ruchu. Ma prawu nim jechać prosto, zobacz linie u góry. Czerwony też ma prawo jechać prosto ze swojego.

@przemu321 czerwony nie ma prawa zmienić pasa. Linia jest ciągła. Wjeżdżając na rondo ma i formacje że z tego pasa jedzie się prosto lub w lewo.

@Gmeras zgadzam się, to rondo, chociaż nowe jest zupełnie niepotrzebnie kolizyjne. Wystarczyłoby że ci z góry mogą z prawego
  • Odpowiedz
  • 2
Problemem tego ronda jest to że jest ono pseudo turbinowe: przy wjazdach pasy są oznaczone jak na turbinowym, część wjazdów ma bezkolizyjny charakter turbinowy, a część, jak ten od góry już normalny, kolizyjny. W związku z czym część kierowców ogląda się zawsze bo nie wie który kawałek jest bezkolizyjny, a część nigdy bo zakłada że jest turbinowe.
  • Odpowiedz
@Tasartico7 klasyczny problem, polecam wycieczkę po Francji to każde większe rondo ma ten problem.
Generalnie jeździ się tak, że jak chcesz zjechać to w miejscu żółtej kropi zjeżdżasz już na prawy pas, aby zablokować wjeżdżającego i zjeżdżasz zewnętrznym pasem. W przypadku gdy równolegle jedzie auto z tobą po zewnętrznym to jedziesz jak zaznaczyłeś czerwoną strzałką, bo on powinien też zjeżdżać na drugim (czyli prosto). Jaja są jak ten z zewnętrznego chce
  • Odpowiedz
Kto ma wg was pierwszeństwo?

@Tasartico7: Skarga do GDDKiA, że jest o------a maniana.

A co do sedna: Niebieskiego przede wszystkim nie powinno być na rondzie skoro ktoś już na nim jest ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy uwala to płynność ruchu i nikt tego nie przestrzega? Jak najbardziej.
No ale skoro już się wpakował to zgodnie z zasadą "głupiemu lepiej ustąpić, bo nie wiadomo co odwali" to
  • Odpowiedz
  • 0
@haabero: https://maps.app.goo.gl/a4pdCmiYx8Jigdb17

@LubieChrupac wydaje mi się że jak otworzyli to rondo to właśnie z góry z tego prawego pasa można było jechać tylko w prawo. Ale teraz już nie mogę znalezc na to dowody na Google maps nawet, więc może mi się wydawało.
Na tym rondzie problemem jest to że zgodnie z przepisami to ja sobie tam nie mogę zmienić pasa. A niezgodnie z przepisami to jest to jeszcze
  • Odpowiedz
@Tasartico7: o shit, znowu wątek z tego typu p-------m rondem. xD

Ciekawe ile komentarzy będzie. Ostatnio chyba z 200 pykło. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

edit: niedoszacowałem, ponad 600 komentarzy. XDD

https://wykop.pl/wpis/79141287/motoryzacja-samochody-jazda-ruch-kolizja-polskiedr
@ElementalX7 +82
#motoryzacja #samochody #jazda #ruch #kolizja #polskiedrogi #prawojazdy

Hej Mirki,

Dzisiaj miałem sytuację w której mało nie doszło do kolizji ale chciałbym się upewnić czy to by była moja wina czy jednak kierowcy autobusu (Jestem prawie
  • Odpowiedz
A co do sedna: Niebieskiego przede wszystkim nie powinno być na rondzie skoro ktoś już na nim jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Shamson: lel, bzdura. Czerwony jest na lewym pasie to niebieski może sobie na luzaku wjechać na prawy.

Czy uwala to płynność ruchu i nikt tego nie przestrzega? Jak najbardziej.

Wręcz przeciwnie, upłynnia to ruch bo nie czekasz aż dwa pasy będą wolne.
  • Odpowiedz