Wpis z mikrobloga

@Janusz_Lubikwasa: No widzisz, złe ASO wybrałeś. Miałem podobną sytuację tyle że ASO było dobrze dogadane z rzeczoznawca. Wszystko klepnął a były 3 kosztorysy. Naprawa ponad 28 k zł plus auto zastępcze na 3 tygodnie za free miałem.
  • Odpowiedz
@buchowo: ubezpieczyc? niby od czego?
AC mam wykupione, ale z jakiej racji miałbym robić coś z AC skoro ktos mi sie władował w dupe a nie ja komus?

Żadna firma niestety nie pokrywa strat wiązanych z potencjalnie utraconym zyskiem o czasie nie wspominając

@buchowo: własnie o to chodzi, prawie 2 tygodnie bez wygodnego i ulubionego auta. Mam co prawda drugie, ale to prosty dupowóz do wyjazdów do Lidla na
  • Odpowiedz
  • 0
Auta zastepczego nie potrzebuję bo mam dwa i jeżdżę obecnie drugim, natomiast w-----a mnie sama sytuacja i to, że muszę czekać nie wiadomo ile.

@Janusz_Lubikwasa Podstawowa zasada. Jak przysługuje Ci samochód zastępczy to go bierzesz nawet gdy nie jest Ci potrzebny.
Gdybyś wziął to 99% szybko by chcieli ten temat załatwić żeby ponieść jak najmniejsze koszty za auto zastępcze.
Nie wziąłeś więc im się nie spieszy.
  • Odpowiedz
@Janusz_Lubikwasa: Współczuje, twoja sytuacja jest kiepska. @T1oo Ma rację w tej kwestii konkretnej, branie auta zastępczego przyśpiesza o tyle cały proces, że ubezpieczalnia twoja cały czas płaci za czas który korzystasz z auta zastępczego a te kwoty potrafią być naprawdę okazałe.
  • Odpowiedz
@Janusz_Lubikwasa: ale skoro to szkoda z oc sprawcy to masz auto zastępcze klasy auta które jest w naprawie. Jak klient ma uszkodzone porsche to ma prawo do porsche jako samochód zastępczy. I fakt, że ktoś ma inne auto, po orzeczeniach sądów nie daje podstawy do wymigiwania się od przywiezienia auta zastępczego.

@buchowo ale to jest szkoda z oc sprawcy. Ubezpieczony jest sprawca. A zakres oc obejmuje utracone korzyści. To
  • Odpowiedz
@darek_fraczek: w jaki sposób mogę uzyskać odszkodowanie za utracony kontrakt? Jechałem do klienta, ktoś we mnie wjechał, szkoda nie z mojej winy. Mnóstwo straconego czasu aby uzyskać pojazd zastępczy (bo nie jest tak że po telefonie w ciągu godziny podstawiają ci drugi). Brak możliwości zrealizowania kontraktu, kary umowne itp. W jaki sposób uzyskać to odszkodowanie?
  • Odpowiedz
@buchowo: ustawa, KC oraz ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, wyraźnie wskazują, że ubezpieczenie sprawcy pokrywa wszelkie utracone korzyści w skutek wypadku. W pierwszym etapie trzeba zgłosić roszczenie, dokładnie opisać sytuację, przestawić dowody (przedawnienie 3 lata od wypadku) a następnie jeśli odmówią to droga sądowa. I drogi sądowej nie trzeba się bać. Trochę to trwa, ale na rozprawę najczęściej firma ubezpieczeniowa w ogóle nie przysyła swojego prawnika. Nie pamiętam dokładnie statystyki, ale
  • Odpowiedz