Wpis z mikrobloga

#tojestmultikonto #elektryka #elektronika

Nie znalazłem bardziej pasującego obrazka, ale u mnie w listwie wygląda to dość podobnie, z tą różnicą, że są tam jeszcze takie małe wycięcia i sprężynki. Oryginalnie wycięć było 10, a tylko 4 sprężynki, pierwsze i ostatnie gniazdo trzymały najlepiej, z pozostałych zbyt łatwo było wyciągnąć wtyczkę. Sprężynki nazbierałem ze starych gniazdek elektrycznych i wsadziłem je do listwy. Teraz wszystkie gniazda trzymają wtyki z tą samą lub podobną siłą. Nie wyjmiesz wtyczki jednym palcem. Listwę kupiłem dawno i nie zaglądałem do środka. Nie była tania, bo była to listwa do komputera. Dopiero po latach zauważyłem brak sprężynek w środku. Zastanawiam się czy ktoś z was zauważył podobne braki, bo chyba nie jest to jedyna listwa, w której brakowało kilku sprężynek. Nie wiem po co ktoś miałby je wyciągać ze środka, ale ich nie było. W środku są mniej więcej takie szyny jak na zdjęciu, z tym że przy otworach na bolec wtyczki mają nacięcia (wybite prasą), w których powinny być sprężynki, a ich nie było. Pod spodem w komentarzach wrzucę zdjęcia sprężynek, o które mi chodzi. W mojej listwie nie było elektroniki prezentowanej na zdjęciu, a przewody L i N były przykręcane.
tojestmultikonto - #tojestmultikonto #elektryka #elektronika

Nie znalazłem bardziej ...

źródło: PODSLUCH-GSM-LISTWA-ZASILAJACA-230V-SIM-BATERIA

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jako bonus znalazłem jeszcze takiego dziwoląga:
Producent nie miał wystarczająco długich kawałków blachy, więc połączył 2 kawałki blachy przewodem. Tutaj nie ma sprężynek, ale ich rolę prawdopodobnie pełni użyty stop i konstrukcja szyn. Tamten stop jest bardziej miękki i podatny na odkształcenia, dlatego też wymagał dodania stalowych sprężynek. Tamten stop może lepiej przewodzić prąd, albo ma po prostu nieco gorsze parametry techniczne co wymagało zastosowania stalowych sprężynek ("oczka" i tak się trochę
tojestmultikonto - Jako bonus znalazłem jeszcze takiego dziwoląga:
Producent nie miał...

źródło: Listwa.JPG.05887a2d24eb36d2fedf76055feae43d

Pobierz
  • Odpowiedz
Optymalizacja kosztów produkcji czyli pan Chińczyk policzył że na sprężynach oszczędzi 2 centy a listwa dalej działa jak nie ma wszystkich i tak wyszło

@JestemKaspi: Nie. To jest produkt polski. Część elementów lutowana ręcznie, wszystko upchane do dość ciasnej obudowy, wyłącznik, bezpiecznik i warystor (zabezpieczenie przeciwprzepięciowe).

@4833478: pewnie przedłużacz sterowany przez GSM

@4833478: to jakiś podsłuch w przedłużaczu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
pewnie przedłużacz sterowany przez GSM

@JestemKaspi: Tak myślałem, ale jak się przyjrzysz to przecież nie ma tam jak nim sterować (do płytki z kartą SIM dochodzi tylko zasilanie), za to widać w rogach tej płytki coś co wygląda jak mikrofony ( ͡° ͜ʖ ͡°) Do tego akumulatorek jest, można podsłuchiwać nawet jak przedłużacz jest niewetknięty - to chyba jakiś lepszy model ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
w sumie masz rację, podpis pod zdjęciem mówi że podsłuch xd

@JestemKaspi: Ale nie to jest tematem tego wpisu tylko blaszki, które "łapią" bolce od wtyczki w listwie zasilającej.
To mogą być inne materiały, bo pasek blachy (powiedzmy, że "szyna") jest powyginany tworząc pewnego rodzaju sprężynę, więc materiał może być twardszy i mniej podatny na odkształcenia. Te szyny, które wymagają dodatkowych spinek są wykonane z bardziej miękkiego stopu miedzi, co
  • Odpowiedz
@JestemKaspi: @4833478: Te plastiki są krzywe, nie ma tam spinek, nie ma zgrzewów i blacha nie jest powyginana (jak sprężyna), więc docisk w każdym gnieździe jest nieco inny, te plastikowe bolce ograniczające nie są idealnie równe, nawet brzeg obudowy listwy jest dość mocno odkształcony. Bez spinek ta blacha się rozciągnie, a plastikowe bolce ich nie zastąpią, chociaż w zasadzie sporo tutaj zależy też od właściwości mechanicznych użytego stopu.
tojestmultikonto - @JestemKaspi: @4833478: Te plastiki są krzywe, nie ma tam spinek, ...

źródło: 9b25c39460f86afdf2197bc5f1fb2bb72f232284861d8ca924006ce7853370e2

Pobierz
  • Odpowiedz