Wpis z mikrobloga

Pytanie do hydraulika mam dom z podłogówką i pompą ciepła i właśnie doświadczam awarii w środku zimy :) ratując się piecykiem gazowym, ale to oczywiście kiepskie rozwiązanie, zastanawiałem się nad czy istnieją może jakieś niedrogie piecyki gazowe które:
1. Mogą być zasilane ze zwykłej małej butli (11kg)
2. Mają możliwość zrobienia wyciągu przez ścianę
3. Są bezpieczne i można je zostawić bez obawy, że coś im się stanie
4. Da radę je podłączyć aby podgrzewały wodę w podłogówce
5. da radę podpiąć pod sterownik od podłogówki

aby w razie powtórki kupić ze dwie butle i z tydzień ogrzewać dom mniejszą mocą

#ogrzewanie #hydraulika #budowadomu #budujzwykopem
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@Beekeeper: piecykiem do 20 dobiłem, ale przez noc do 18 zejdzie za duży metraż :) już 1.5 tygodnia bez grzania pompą dopiero od wtorku mam piecyk i odpalam go tak na 2-3h i 1-2 przerwy do oczyszczenia powietrza i tak na zmianę.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@senq87: w zasadzie niezła myśl, ale obawiam się nieco braku prądu, a pompę bym mógł zasilić z baterii. Technicznie moc nie musi być duża na tej butli z piecykiem mocy 4.6 i takim paleniu koło 6h dziennie jest znośnie w domu, przy podłogowym z dopływem powietrza mógłbym spokojnie grzać koło 10h dziennie pewnie i do bytowania by się to nadało, a na pewno znacznie opóźniłoby ochładzanie domu, ale klimę będę
  • Odpowiedz
@lobo: zastanawiałem się dokładnie nad tym samym problemem. I doszedłem do wniosku, że najdłuższe przerwy w dostawach prądu jakie zaobserwowałem to 20 godzin. w domu przez ten czas temperatura spadła o 1stopień. Więc aktualnie mam tylko podtrzymanie pieca z baterii (na kilka godzin powinna starczyć) które założyłem głównie celem ochrony pieca i rekuperatora przed skokami napięcia. Nie widzę sensu się tematem przejmować.
  • Odpowiedz
@lobo: a ile musisz mieć w domu? Co jest dla Ciebie optymalne? Ja przy 18C mogę chodzić w krótkim rękawku, 19C-20C to jest dla mnie optymalna temperatura, a 22C to jest max.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Beekeeper: Normalnie trzymam 21.5 w dzień i o stopień -dwa mniej na noc.

@mopsik8787 tak o czymś takim myślałem na początku, ale to nie do końca dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o pozycje, ale chyba jednak pójdę w klimę prąd rzeczywiście rzadko znika na dłużej niż dzień (przynajmniej u mnie nie było większej awarii niż kilka godzin) a ten gazowy mały zostawię sobie na awarie prądu poważną.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@hexxx:
Akcja wygląda tak:
1. Pompa padła we wtorek 7 stycznia, że padła zorientowałem się w środę pod wieczór
2. czwartek 9 stycznia skontaktowałem się ze sprzedawcą i serwisantem serwisant się pojawił tego samego dnia i zamówił płytę, tyle dobrze, że serwisant blisko mieszka i to jest osoba która mi montowała pompe i serwis roczny robi
3. w piątek płyta była u serwisanta
4. w sobotę serwisant był u mnie z płytą, ale wymiana
  • Odpowiedz
  • 0
@lobo nieźle, a jakiej firmy pompa?
Żebyś poczytał historię na grupce na fb jakie z Samsungiem były cyrki. Chociaż mógłby dać jakiegoś zastępczaka. Trochę sporo to trwa, szczególnie w zimę.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@hexxx: cooper and hunter niestety, ogólnie osprzętowo nie jest złe, ale jak brałem to praktycznie wszystko było wyciągane przez niemcy bo oryginalnie miała być pompa lg, a że zima za rogiem i musiałem już zacząć grzać to cóż innej opcji nie było w realnym czasie.
  • Odpowiedz