Wpis z mikrobloga

#krajzdykty #polska #religia #wolnyrynek #urojeniaprawakoidalne #psychiatryk #gimboateizm

Ten kraj to mem, nie zapraszam do dyskusji.

Objawienia w Gietrzwałdzie – seria objawień maryjnych, które miały miejsce we wsi Gietrzwałd na Warmii (wówczas w zaborze pruskim) między 27 czerwca a 16 września 1877 roku. Wówczas trzynastoletnia Justyna Szafryńska i dwunastoletnia Barbara Samulowska w stanie ekstazy widziały na przykościelnym klonie objawienia Matki Bożej rozmawiającej z nimi po polsku

Wizjonerkami były krewne i koleżanki trzynastoletnia Justyna Szafryńska z Nowego Młyna koło Woryt i dwunastoletnia Barbara Samulowska z Woryt. Obie były Warmiaczkami, pochodziły z biednych polskojęzycznych i katolickich rodzin[2].

Dzieci pewnie miały omamy/halucynacje z niedożywienia, ale ciemny lud wszystko kupi.

XXI wiek ()
EmDeCe - #krajzdykty #polska #religia #wolnyrynek #urojeniaprawakoidalne #psychiatryk...

źródło: image

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@EmDeCe Centrum dystrybucji ma powstać na obszarze chronionego krajobrazu Doliny Pasłęki, czyli na obszarze, w którym zabrania się inwestycji. Ale wiem że napiszesz o objawieniach i katolickich wierzeniach to bardziej się klika
  • Odpowiedz
  • 6
czyli na obszarze, w którym zabrania się inwestycji.

@Mariaci: grube urojenia, ale wiem urojenia z niedożywienia to świetny biznes dla sukienkowych.

Jak wyjaśniła firma, projekt planowanego centrum dystrybucji w Gietrzwałdzie spełnia wymagania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego terenu. Nowy budynek ma być oddalony od skrajnej strony budynku bazyliki o niemal 1000 metrów.
  • Odpowiedz
@EmDeCe no ale to właśnie ten plan jest zagospodarowania przestrzennego z 2023 jest zaskarzany przez mieszkańców, ekologów, no i tych od rzekomych objawień. 40ha terenu musiało by być zrownane i według każdej z tych grup o coś chodzi. Ale ofc każdy tylko mówi tylko o katolach.
  • Odpowiedz
  • 0
@Mariaci: ale zdajesz sobie sprawę, że tak naprawdę ta bazylika normalny zakład pracy, normalna fabryka? To zakład pracy promujący objawienia.

Przecież to będzie kilometr od Gietrzwałdu. Obecnie też mamy dużo autokarów, które przejeżdżają przez centrum wsi, powodując, że domy się trzęsą. Od maja do września przyjeżdża kilkadziesiąt autokarów dziennie – mówi money.pl seniorka z Gietrzwałdu.

Jego zdaniem przy odpowiedniej promocji na Warmię mogliby przybywać pielgrzymi z całego świata, jak
  • Odpowiedz
@EmDeCe Skarga do SKO: Właściciel sąsiedniej działki zaskarżył decyzję do SKO. W jego ocenie budowa centrum dystrybucyjnego Lidla będzie miała negatywny wpływ na środowisko. Podczas rozprawy w WSA pełnomocnik skarżącego, mecenas Radosław Dermont, mówił, że budowa może wiązać się z przemieszczaniem 180 tys. ton ziemi, co mogłoby wpłynąć na chroniony krajobraz Doliny Pasłęki. Wójt Gietrzwałdu nie zobowiązał Lidla do sporządzenia dokumentacji środowiskowej, co było jednym z powodów zaskarżenia decyzji. A ty
  • Odpowiedz
  • 0
@Mariaci: ale to trzeba mieć słabą wiedzę o życiu by uwierzyć w to co piszesz. Myślisz, że to chodzi o przyrodę? Dramat ()
Ci ludzie najzwyklej w świecie łapią się każdej możliwej rzeczy by ją zakwestionować i przedłużać wydawanie pozwolenia. Tu krzaczek, tam ptaszek, tu bozia... To normalna rzecz.

budowa może wiązać się z przemieszczaniem 180 tys. ton ziemi

Zaraz pewnie to obalą i tyle.
Biznes
  • Odpowiedz
@EmDeCe serio przekładasz wiare w coś o co faktycznie poszła skarga? No tak fakty dla neuropka to za dużo.
A to podobno katole są odklejeni Xd
  • Odpowiedz
  • 0
@Mariaci: a o co miała pójść skarga, bo objawienia? Żaden sąd by tego nie uznał. Z drugiej strony wolnościowcy blokujący inwestycje to już fikołki wyższych lotów.
  • Odpowiedz
@Mariaci: nie znam tej sprawy, ale to normalne że jeśli inwestycja na sąsiedniej działce nie pasuje ci z przyczyn dla których nie możesz jej zaskarżyć, to skarżysz z wszystkich możliwych innych przyczyn. Celem skarżącego może być po prostu uniemożliwienie inwestycji, a to jaka będzie konkretna przyczyna prawna, to w sumie mu bez różnicy.

Wiem, bo ja też wybudowałem budynek magazynowy (nieco mniejszy xd) i sąsiad się d-----ł. Mi w twarz
  • Odpowiedz
@kubako kluczowe z twojej wypowiedzi jest ostatni akapit mówiący że możliwym jest jest taki scenariusz, ale możliwym, ewentualnie prawdopodobnym. Ponieważ pierwszy wpis autora jasno sugeruje ze dzieci miały omamy czy coś nazwane objawieniami i dlatego w konsekwencji teraz lidl jest blokowany.
Realnej intencji osoby składającej skarge nigdy nie poznamy ale oczywiście autor już wszystko oczywiście wie i ignoruje fakty. Są conajmniej 3 grupy społeczne mające w tym interes. Ofc ha tfu
  • Odpowiedz