Wpis z mikrobloga

#majk3lskladapcty #pcmasterrace

Wpadłem na Wykop zapytać jedynie o poradę w związku z budową nowego pieca. Tymczasem okazało się, że mirkują tu ludzie którzy zajmują się doradztwem, składaniem i wysyłką gotowych PC w dobrych cenach. Gorąco polecam ekipę z @X-PC oraz tagu #majk3lskladapcty

Na zdjęciu gotowa jednostka:
Procesor AMD Ryzen 5 7600X3D
Endorfy Fortis 5
Gigabyte B650 EAGLE AX
DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30
Zasilacz do komputera Gigabyte UD850GM PG5W 850W 80 Plus Gold ATX 3.0
Obudowa do komputera Chieftec APEX AIR

Bez karty, bo na razie siedzi tam mój RTX 3070. Wymiana za kilka(naście) tygodni. Wiem, że syf z tyłu - zara się posprząta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Fido2801 - #majk3lskladapcty #pcmasterrace

Wpadłem na Wykop zapytać jedynie o poradę...

źródło: 20250117_161952

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@krzysiomisio: porównywanie włożenia GPU do złożenia całego kompa, to jak porównanie uzupełnienia płynu chłodniczego, do wymiany pompy oleju :P
Jestem wygodny, a ostatni raz kompa składałem 10 lat temu. Dużo błędów można popełnić po drodze, a dodatkowo układanie kabli to koszmar. Za same części po najniższych cenach jakie znalazłem zapłaciłbym może ze 2 stówy mniej. Wiec za złożenie, przetestowanie i wysyłkę gotowego kompa zdecydowanie jestem w stanie tyle zapłacić.
  • Odpowiedz
@Fido2801: dwie stówy za włożenie cepa, mombo, ramu i zasilacza i przykręcenie kilku śrubek to jednak drogo.. Wolał bym złożyć pc samodzielnie, raz że zrobił bym to dokładniej niż jakiś serwis który nie oszukujmy się ale robi to na szybkości,
a dwa nie narażam sprzętu na potencjalne uszkodzenia podczas transportu..
  • Odpowiedz
@Foxing: bardziej to bym się martwił o drogę tej paczki z pc.. Nie wiem co można uszkodzić podczas samodzielnego składania.. Nawet jak ktoś ma dwie lewe ręce to z poradnikami z yt jest w stanie to bezbłędnie ogarnąć.
  • Odpowiedz
  • 0
Widać, że nie masz w tym doświadczenia za grosz @krzysiimisio
Byś się zdziwił co ludzie potrafią samodzielnie sobie wymyślić:

Jeden z moich bardzo doświadczonych klientów (zmienia całą platformę i każdy komponent co najmniej 1x co generację) sam sobie kupił i wkładał Ram ddr5 do płyty.
Skończyło się na uszkodzonych trzech bankach pamięci. Koszt naprawy - powyżej 1 tys. Dobrze, że to była dość wartościowa płyta X670e, inaczej lepiej by było wyrzucić niż naprawiać
majk3l - Widać, że nie masz w tym doświadczenia za grosz @krzysiimisio
Byś się zdziwi...

źródło: temp_file3310416379595474623

Pobierz
  • Odpowiedz