Wpis z mikrobloga

Mam dużo różnych ebooków i innych materiałów do czytania no i czytanie tego na laptopie czy kompie przez dłuższy czas nie wchodzi w grę, szczególnie że i tak pracuje przy ekranie po 8h dziennie. No i teraz zrobiłem research i czy ten rynek czytników to taki dramat czy ja coś źle szukam?

Co potrzebuję:
- ekran 7.8 i większy, bo mam dużo materiałów w formie .pdf
- w miarę responsywne, żeby dało się cokolwiek z tymi pdf'ami robić
- sensowne podświetlenie i jakoś obrazu
- możliwość wrzucania samemu wszystkiego bez ograniczeń

Cała reszta jakieś wifi, odtwarzanie audiobooków, emipiki czy legimi to ja to mam wszystko w dupie, nie czuję, żeby cokolwiek z tego mi się przydało.

No i jedyne co nie kosztuje 3000zł to albo pocketbook inkpad 4 - mniejszy ekran lepsza rozdzielczość albo pocketbook lite 970 - większy ekran słaba rozdzielczość. Dodatkowo w necie widzę dużo narzekania że to strasznie muli i przy większych pdfach jest dramat, ale te opinie są skrajne i nie do końca jestem przekonany jak to wygląda w rzeczywistości.

Jakie są alternatywy?

#ebook #kindle #czytniki #pocketbook
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@beelzebub-chan: No właśnie tylko problemem jest cena - tam się dopłaca za masę opcji, które mi są całkowicie zbędne. Całe te multimedia czy robienie notatek - nie potrzebuje nic z tego, mam dużo materiałów które chciałbym zwyczajnie gdzieś móc wrzucić i wygodnie przeczytać - tylko tyle i aż tyle. Nic więcej.

Chociaż ten kindle scribe wydaje się chyba najrozsądniejszym wyborem.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Bierz pod uwagę, że 8 cali to jest za mało do PDF jak masz PDF typowo w formacie A4

@Kryspin013: to ile to takie minimum? Aktualnie po poszukiwaniach patrzę za kindle scribe/kobo elipsa 2e i skłaniam się ku temu drugiemu.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: to ile to takie minimum? Aktualnie po poszukiwaniach patrzę za kindle scribe/kobo elipsa 2e i skłaniam się ku temu drugiemu.

@d00v: Ogólnie rada jest taka. Jak np bierzesz czytnik z rozmiarem ekranu mniej więcej A6 to wydrukuj stronę z swojego PSD w rozmiarze A6 i zobacz czy komfortowo się to czyta.
  • Odpowiedz
Dodatkowo w necie widzę dużo narzekania że to strasznie muli i przy większych pdfach jest dramat, ale te opinie są skrajne i nie do końca jestem przekonany jak to wygląda w rzeczywistości.

@d00v: PocketBooki, które wymieniłeś serio "mulą" przy większych plikach (kilkadziesiąt stron w górę). Operacja przewijania, przechodzenia do strony, powiększania czy reflow wymaga duzej cierpliwości. Zwłaszcza jeśli będziesz ją wykonywać co jakiś czas, a nie tylko raz, np. po
  • Odpowiedz