Wpis z mikrobloga

Co myslicie jest lepsze na wynajem?
1. Kawalerka 38 metrów (sypialnia + salon z aneksem), którą bym wynajął jednej osobie,
2. czy takie 45metrów (podzieliłbym na 2 pokoje + osobna mała kuchnia), gdzie byłyby dwa pokoje i wynająłbym dwóm osobom?

Wiem, że finansowo oczywiście kawalerka wychodzi, ale biorąc pod uwagę jakie mamy prawo wynajmu, lokator nie może być wyrzucony itd. to może lepiej wziąć większe mieszkanie i wynająć osobno pokoje? Będzie mniej stresu, jak student przestanie płacić to po prostu wypad.

Plusem większego też jest to, że w razie czego można zamieszkać jakby była taka potrzeba i byłby większy komfort.

Przerabiał ktoś podobny temat?
#nieruchomosci #finanse #mieszkanie

Jak lepiej wynajmować?

• Całe mniejsze mieszkanie jednej osobie 36.4% (12)
  • Większe mieszkanie osobno pokoje 63.6% (21)

Oddanych głosów: 33

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirek_dev:

ale biorąc pod uwagę jakie mamy prawo wynajmu, lokator nie może być wyrzucony itd. to może lepiej wziąć większe mieszkanie i wynająć osobno pokoje? Będzie mniej stresu, jak student przestanie płacić to po prostu wypad.

Rozpisz mi proszę ten tok rozumowania.
  • Odpowiedz
@sokytsinolop: @mirek_dev nie jestem pewien, czy łatwość popełnienia przestępstwa z art. 191 § 1a k.k. to taka zaleta.
A od strony prawnej - bzdura, czy wynajmujesz mieszkanie, czy pokój, procedury są takie same i zależą tylko od typu umowy najmu (zwykła vs najem okazjonalny/instytucjonalny).
  • Odpowiedz
myślę, że chodzi o to: jak wynajmujesz na pokoje to możesz legalnie wejść do części wspólnej mieszkania, kuchni / łazienki i uprzykrzać życie niechcianemu lokatorowi

@sokytsinolop: żeby legalnie wejść musiałbyś sam płacić czynsz za te części wspólne, albo zostawić sobie jeden pokój xD
  • Odpowiedz
@mirek_dev: Jak różnica w cenie nie jest jakaś kosmiczna, to weź większe - później zawsze możesz dostosować ofertę do rynku i zdecydować czy zrobić 2x pokoje dla studentów, czy wynająć całe.
  • Odpowiedz