Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pomóżcie mi. Jestem w dołku finansowym. Kupiłem sobie nowe okulary, takie korekcyjne bo jestem ślepy, ogólnie mam jakąś wielką wadę, jakieś tam astygmatyzmy, szkła z cylindrami, no bez okularów widzę jakby mgła wszędzie. Wydałem kupę kasy na nowe szkła i oprawki, wziąłem taki które mają dopinaną na magnes taką nakładkę z ciemnymi szkłami. Wszystko super ale mam od okularów uczulenie jakieś chyba, bo od razu jak zacząłem nosić to pojawiły się zmiany skórne zaraz obok okularów - między oczami, trzon nosa, pod oczami i na czole, jakby linia okularów, nad brwiami, również na brwiach i nawet na rzęsach. Zmiany te to jakby łuszcząca się, sucha, zrogowaciała skóra która odchodzi płatkami, szczególnie po kąpieli to mam aż ostre kawałki tej skóry oraz efekt ściągania, jakby ta skóra się naprężała. Nie wiem czy to swędzi mnie ale odruch mam taki, że jak czuje pod palcami takie wióry to zaraz to zrywam. Potem to już wiadomo, wykwity ropne, takie ziarenka piasku jakby, żółte. Na brwiach jakby łupież, między rzęsami tak samo, aż w lustrze widać takie płaty naskórka jakby.
Mycie mydłami, cerave, peelingami, wcieranie nizoralu/zoxinmedu/pirolamu nic nie daje. Im większa ingerencja tym jest gorzej. A kremy nawilżające i wszelkie inne żele, maście powodują, ze z suchej skóry robi się bagno, rozmoczony naskórek który przy lekki ruchu paznokcia zostaje pod nim. Wtedy też robią się wykwity tej ropy jeszcze większe, jakby ten krem wchodzi w skórę i tam się kisił. Czerwone się robi.
Nie mam 100% pewności, że to przez okulary ale się domyślam. Nie wiem co oni tam dali, może jakiś nikel? alu? i ten magnes siedzi dokładnie między nosem. Już przeboleje jego brak i próbowałem wydłubać ale nie daje się. Jestem w dole finansowym i nie ma opcji kupna nowych okularów, jeszcze te muszę spłacić... Co robić? jakie maście? jakie leki? czym to myć?
#zdrowie #medycyna #alergia #dermatologia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: grap32

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

1. jak długo już nosisz te okulary?
2. czy wcześniej też chodziłeś w okularach?

Miałam podobny problem, kiedy zaczęłam nosić okulary. Miałam przesuszoną skórę w miejscach, gdzie okulary dotykały skóry. Trochę mnie to swędziało, ale nie było żadnych ropnych wyprysków. Też myślałam, że to uczulenie na nikiel, ostatecznie mi przeszło po ok. 2-3 tygodniach i od tej pory nic się nie dzieje.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @FreakingAwesome:
1. Ok. 3 miesięcy ale problemy zaczęły się odsłownie po paru dniach. Na początku tego nie połączyłem. I na początku to było delikatnie, teraz to mam wręcz strupy. A w dotyku to jak tarka.
2. Tak, wcześniej nosiłem okulary i nigdy tak nie miałem.

100% pewności nie mam, że to od okularów ale bardzo prawdopodobne, że to jakiś inne uczulający stop lub ten kawałeczek magnesu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: oprawa metalowa i problem występuje w miejscach gdzie dotyka ciała? ogólnie zdarza się uczulenie i widzę tutaj 4 rozwiązania: 1. nowe okulary z tworzywa ### 2. porozmawiaj z optykiem i dowiedz się czy miałby oprawkę z tworzywa do której da się przełożyć Twoje soczewki i podejmie się tego (tutaj koszt masz mniejszy bo oprawka + ewentualnie jakiś mały przeszlif) ### 3. pomalować elementy które stykają się z ciałem bezbarwnym
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @zupakalafiorowazkluskami: Tak, oprawki metalowe, 1 zauszniki są z tworzywa. Problem występuje w większym obszarze niż sam styk z oprawkami. Bo oprawki dotykać mogą jedynie gdzieś w okolicy nosa. A problem występuje jakby w okolicach oprawki. Im dalej od nosa czyli miejsca gdzie jest najbliżej ciała, tym mniej zmian skórnych. Zmiany skórne największe w okolicy trzona nosa, na czole ale zaraz nad nosem, między brwiami oraz
  • Odpowiedz
@LordDarthVader: to jest bardzo powszechne i zanim ktoś nie sprawdzi to często nie ma świadomości że ma taką przypadłość, przy kolejnych zakupach trzeba skupić się na oprawach z tworzywa :) natomiast tutaj op twierdzi że nie ma bezpośredniego kontaktu. Najczęściej kontakt jest w tylnej części zausznika przed uchem oraz na nosie jesli noski są zbyt rozgiete i metalowy front opiera się na nosie. Nie słyszałem jeszcze o takim zdalnym podrażnieniu.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @zupakalafiorowazkluskami: Tak, nie ma bezpośredniego kontaktu choć nad nosem są to milimetry. Metalowe są same oprawki, te zauszniki (całe ramie) jest z tworzywa. W okolicach uszu, skroni nic nie wyskakuje.
Ja mam podejrzenia najbardziej do tego magnesu co siedzi pomiędzy szkłami.

Poprzednie okulary też był metalowe i nawet trochę w zausznikach
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @zupakalafiorowazkluskami: Nie wiem. Ale od dziś przestałem używać okularów. Było tragicznie ale po jakiejś godzinie czy dwóch mózg już zaakceptował ten stan rzeczy. Jedynie do auta będę zakładał ale to kilkanaście minut dziennie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: heracinsky
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @zupakalafiorowazkluskami: Dobra. Ponad tydzień minął i jest to przez te okulary. Od kiedy przestałem ich używać to te zmiany przestały być "aktywne". Tzn skóra dalej jest sucha, widać, że coś jest nie tak ale nie robią się takie odpadające płatki. Teraz mam taki jakby strup i jakby się goiło. Po kąpieli też nie czuje efektu ściągania. A i nic się nie sączy, nie ma takich
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @zupakalafiorowazkluskami: Teraz znów przez tydzień nosiłem okulary i od razu, no drugiego dnia już skóra zaczęła się robić sucha, takie wióry starcząca. I z głębszych warstw się sączy coś bo mam takie ziarenka piasku np. po spaniu.
Dostałem też łupieżu na głowie, choć najwięcej go na linii włosów na czole, a szczególnie przy środku, bo po bokach to mniej.

Skoro już eksperyment przeprowadziłem to poszedłem pierwszy raz
  • Odpowiedz