Wpis z mikrobloga

Zmieniłem karaczany tureckie na dubia, bo mam już po absolutnie dość turków, pouciekały i nawet nie wiem kiedy i gdzie i teraz chodzą po nocy po mieszkaniu. Wyłapałem ponad 20, ale i tak i tak co noc znajduję w pułapce jakiegoś karaczana.
Nawet nie wiem ile ich uciekło. Czy 30 czy 130. Mam tylko nadzieję, że nie dojdzie do rozmnożenia i nie będę miał inwazji karaczanów tureckich.
Ale dubie są ch....j..ow.e, bo się zakopują w p---u i o ile naziemne potrafią je wyczuć i wygrzebać, o tyle jak spadnie na włókno nadrzewnemu i się zakopie to pająk nie potrafi ich znaleźć.

Następnym razem spróbuję z świerszczami, ale te ponoć nie dość, że śmierdzą, to jeszcze skaczą i hałasują.

#pajaki #ptaszniki #terrarystyka #zwierzaczki #gorzkiezale
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mango2018: Świerszcze są gorsze niż karaczany, miałem wylęg kiedyś dla młodych ptaszników i faktycznie hałasują w nocy (to mi akurat nie przeszkadzało bo w innym pomieszczeniu) ale s------e skaczą i ciężko u nich sprzątać. Ja ogarniam karaczany w wannie bo jak s-------i to łatwo złapać później, a przy karmieniu po prostu uważam.
  • Odpowiedz
  • 0
@ShowBiz
Nie wiem jak uciekły, nie mam pojęcia.
Podejrzewam, że jakoś musiały się przecisnąć przez zamknięcie pojemnika, jak przez chwilę zamknięty pojemnik leżał na boku.
Innego pomysłu nie mam.
Tak czy owak, teraz nie mogę wyłapać tego gówna, bo przejżałem całe mieszkanie i ni cholery nie wiem.
Podejrzewam, że jakoś może pod panele albo listwy
  • Odpowiedz
@SillyWombat: no chyba wrócę do turków, bo dzisiaj karmiłem tymi dubiami ptaszniki, i jakoś aplauzu nie było, zjadły bo zjadły, ale jakoś tak od niechcenia.
Próbowałem miażdżyć głowy karaczanom, żeby się nie zakopywały, i co prawda się nie zakopują, ale ledwo się ruszają, w porównaniu do Turków i ptaszniki jakby tak albo omijały, albo średnio był zainteresowane.
A najgorsze w tych dubiach, że jak się zakopią, to tam siedzą nieruchomo
  • Odpowiedz
@mango2018: miałem dubie i z tym padaniem to nie jest tak hop siup. Gorsze jest to, że one tak zakopane mogą miesiące siedzieć a wyleźć jak pajun będzie liniał. Wtedy jest gorzej, bo to realnie dla niego niebezpieczne. Także dubia fajna ale dla gadów. Wróć do turasów i doczytaj o warunkach jakie trzeba im zapewnić, żeby nie uciekły. U mnie nie ma nawet pokrywy zbiornika i nie uciekają :)
  • Odpowiedz