Hej, mam pytanko do jakiegoś speca z sieci :) Na strychu mam przewidziane miejsce w szafce na router/modem od dostawcy, ze strychu idzie skrętka na piętro i parter. Poleci ktoś co najlepiej kupić? Router/kontroler np. Omada/Mesh piętro i parter i switch. Chciałbym jedną sieć i w miarę żeby był fajny zasięg:) Z tego co wyczytałem to nie mogę mieć technologii mesh po kablu ponieważ nie mam połączenia piętro-parter ale tak główkuje że switch by chyba rozwiązał tą sprawę.. Chyba że polecacie jakieś inne rozwiązanie? Szkoda że wcześniej nie pomyślałem o AP np. Ubiquity PoE bo bym sobie to tak rozwiązał ale niestety skrętke mam w puszkach koło gniazdek. Dom 136m. Skrętka kat. 6. Jestem kurdele w kropce. Pozdrawiam
@xmentorx: switch na strychu, router na strychu, ap gdzie trzeba. Może AP na ścianę jak są w ścianie kable? Zobacz soft hamina do planowania ap. Do 3 ap free
@kwantowykocyk: no właśnie nie chcę już nic kuć więc AP na ścianę nie wchodzi w grę. A jaki bym musiał kupić switch? Kable są kat. 6 to wtedy żeby wykorzystać max to muszę kupić switch 2,5gbit?
@xmentorx tylko kablem. Wcześniej mialem bezprzewodową Tenda i nawet nie bierz zadnego bezprzewodowego gowna. Co z tego, ze masz zasieg jak drastycznie spada predkosc. Deco mam 3 - jeden ma kazdym pietrze i jest spoko. Co najważniejsze jest to jedna siec
@ricky_fernando: ok, no to mesha miałbym z głowy, myślę nad tym modelem TP-LINK Deco XE75 Pro, wziąłbym dwie sztuki, ale wtedy jaki router do tego i switch?
@xmentorx: Jaki chcesz. Potrzeba ci 2.5Gbps to weź 2.5Gbps. Jesli pytasz to pewnie najzwyklejszy switch niezarzadzalny TP-Linka 1Gbps będzie ok. Jeśli chcesz normalne AP to PoE switch. Osobiście brałbym Ubiquiti/Omada/Ruckus niż jakieś typowo domowe rozwiązania ale pewnie i byle 'mesh' będzie ok o ile tylko będzie backhaul po kablu
@kwantowykocyk: No właśnie jakbym kupił TP-LINK Deco XE75 Pro, on ma port 2,5Gbit to wtedy chyba bym musiał kupić switcha który będzie obsługiwał 2,5Gbit, dobrze rozumiem?
@xmentorx: Możesz ale nie musisz. Jeśli nie potrzebujesz 2.5Gbps i nie masz urządzeń które tego potrzebują to kup 1Gbps i tyle. Switches 2.5Gbps znajdziesz też tanio na AliExpress od Chińczyków jeśli chcesz. Ubiquiti ostatnio wypuściło też flexa 2.5gbps - do małej sieci może być ciekawa opcja
Pozdrawiam
#remontujzwykopem #siecikomputerowe #technologia #mesh #router
Zobacz soft hamina do planowania ap. Do 3 ap free
Jeśli chcesz normalne AP to PoE switch.
Osobiście brałbym Ubiquiti/Omada/Ruckus niż jakieś typowo domowe rozwiązania ale pewnie i byle 'mesh' będzie ok o ile tylko będzie backhaul po kablu
Ubiquiti ostatnio wypuściło też flexa 2.5gbps - do małej sieci może być ciekawa opcja