Wpis z mikrobloga

Myślałem by wpakować trochę hajsu w giltsy (obligacje ) w #uk.

Widzę że na trading212 w systemie ISA jest taka opcja. Dywidenda 3.66% i płacą co pół roku. W sumie w UK jeszcze nie kupowałem obligacji xD

Z drugiej strony na ISA cash płacą nadal 4.9% z dzienną kapitalizacją ale BoE coś przebakuje że będzie obcinalo stópki.
Giltsy zaś są cholernie tanie.

Wiem, że paru rekinów mieszka w UK. Co o tym sądzicie?

#gielda
innv - Myślałem by wpakować trochę hajsu w giltsy (obligacje ) w #uk.

Widzę że na tr...

źródło: temp_file6615544132963925860

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@innv: Pytanko mam, dlaczego nie po prostu jakaś lokata w banku w PL (no chyba, że nie mieszkasz) skoro można spokojnie wyciągnąć 5% lub przy odrobinie kombinowania więcej?
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@RebornAnimal jeżeli masz ISA account (implikuje to do rezydentury podatkowej w uk lub obywatelstwa) to w przypadku £ nic nie płacisz. Jedyna opłata exp. ratio 0.07% dla funduszu który "wybił" ETFa.

W przypadku normalnego konta masz fx (przewalutowanie) 0.15%
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Nuggerath było 5.1% do grudnia zeszłego roku. Teraz obcięli i w przypadku obcinania stóp procentowych przez BoE procent będzie się zmniejszał.
  • Odpowiedz
@innv:
Musisz sam wybrać. Ja trzymam u nich na 4.9% w t212, w razie okazji rynkowych mogę od razu wrzucić z zyskiem w interesujące mnie instrumenty
  • Odpowiedz
@innv: tak samo jak @3k1m, póki procent na Cash ISA jest dobry to trzymam tam i co jakiś czas przerzucam mniejsze kwoty w akcje. Dodatkowy plus Cash ISA w porównaniu ze zwykłymi kontami oszczędnościowymi jest taki, że co roku można wpłacić do £20k bez płacenia podatku od odsetek.

Jak stópki zaczną spadać to chyba przerzucę część na jakiś low-risk Stocks ISA, np. 66% bonds I reszta akcje. Tylko
  • Odpowiedz