Wpis z mikrobloga

Kiedy najlepiej kupować stal, teraz i gdzieś przechowywać czy na wiosnę jak ruszę z budową? Jakiekolwiek materiały warto kupować już teraz? Są jakieś strony z porównywarkami cen materiałów? Jakieś tipy jak przyoszczędzić na takich rzeczach? #budownictwo #budowadomu #budujzwykopem
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ejj najlepiej podzownic po składach budowlanych w okolicy i popytać o ceny ważny też jest transport. Nam podczas budowy udało się znaleźć lokalny skład budowlany i transport mieliśmy w gratisie ceny też korzystniejsze jak wiedzieli ze większość materiałów będziemy zamawiać od nich.
  • Odpowiedz
@ejj: w teorii na zimę zawsze lepsze ceny bo na wiosnę rusza więcej budów . Tak było przynajmniej kiedyś

Na pewno ceny nie spadną na wiosnę / lato więc jak masz gdzies dobre oferty i masz gdzie trzymać (chociaż stal to nawet pod chmurką) to śmiało bierz
  • Odpowiedz
@ejj: kupować trzeba na bierząco. Nie jesteś w stanie przewidzieć wahań na rynku więc nie ma co się męczyć. Wszystkie materiały szukaj w internecie, na olx itd. Praktycznie każdy materiał na dom (a mam już ssz) dawało się znaleźć taniej licząc nawet transport i rozładunek, w jakiejś hurtowni 400km od budowy niż w lokalnych składach.
  • Odpowiedz
@ejj: porównywarek nie ma :P trzeba dzwonić i pytać:P stal brałem z lokalnego składu najpierw, potem budowlaniec bliżej swojego domu miał drugi i tam okazało się być taniej, więc brane było stamtąd ;P nie dzwoniłem już po 4 różnych składach w promieniu 40km. Jak ktoś patrzy faktycznie na każdy grosz i szuka jak najtaniej to można faktycznie uczknąć trochę kasy:P ale trzeba się nadzwonić, negocjować a i tak czasem takiej
  • Odpowiedz
@ejj: Ja brałem stal w okolicy bo transport był za darmo a to 12m pręty więc sam nie przywieziesz. Ytonga szukałem długo aż trafiłem w bricomanie w promocji. Tutaj zaoszczędziłem za same palety 2tys bo kaucji nie pobierali i transport za grosze w porównaniu do innych. Po prostu na każdym etapie budowy szukałem w necie ofert lub dzwoniłem po składach na bieżąco. Mimo że garaż postawiłem przed budową to i
  • Odpowiedz